Менеджмент як інноваційна парадигма управління освітою: філософський

  • E. G. Sytnychenko Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ключові слова: менеджмент, освіта, парадигма управління, філософія освіти

Анотація

Значення менеджментної парадигми управління визначається тим, що це є найбільш адекватна модель упровадження освітніх інновацій. Інноваційні підходи до управління, обгрунтовані в теорії менеджменту, відповідають потребам переорієнтації управління на потреби споживача освітніх послуг. Основна причина цього полягає у діяльнісному характері менеджменту, його орієнтації на управління освітою як соціокультурно детермінованим процесом в усьому багатстві соціальних, організаційних та особистісних взаємовідносин. В сучасних умовах найбільший вплив на інноваційні процеси в управлінні здійснює адміністративний менеджмент. Поширення системних нововведень в освітній сфері створює передумови для впливу на систему державного управління найбільш динамічного напряму менеджменту – інноваційного. Інноваційний менеджмент - це цілеспрямована система управління інноваційною діяльністю, її ресурсами, людьми, які беруть участь у розробці і впровадженні новацій з метою досягнення максимальної ефективності інновацій як найважливішого чинника розвитку системи управління. Фокусом інноваційного менеджменту в управлінні освітою є вироблення стратегії освітніх інновацій як у межах самої освітньої сфери, так і стосовно управління інноваційними процесами у її взаємодії з соціокультурним оточенням. Розробка і розповсюдження інновацій є пріоритетним напрямом стратегії управління освітою в сучасну епоху, оскільки визначає решту напрямів освітньої стратегії.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

E. G. Sytnychenko, Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
здобувач

Посилання

Grazhdan V.D. Teoriya upravleniya (Control Theory), Gardariki, Moscow, 2004, 416 p.

Nikulina I.E. Innovatsii v sovremennom menedzhmente (Innovations in modern management), Vestnik Оmskogo gosudarstvennogo universiteta, 2011, no. 342. рр. 159-162.

Putevoditel po metodologii Organizatsii, Rukovodstva i Upravleniya: Hrestomatiya po rabotam G.P.Schedrovitskogo (Guide to the methodology of the Organization, Management and Control: A Reader on the work of G. Shchedrovitsky), Business, Moscow , 2003, 160 p.

Rumyantseva Z.P., Pugachev N.B., Shramchenko T.B. Obschee upravlenie organizatsiey: printsipy i protsessy (Overall management of the organization: principles and processes), INFRA-M, Moscow, 1999, 279 p.

Fomichev A.N. Administrativnyy menedzhment (Administrative Management), Moscow , Dashkov i K, 2003, 228 p.

Drucker P.F. Innovations and Entrepreneurship. Practice and Principles, Harper and Row, New York, 1985, 296 р.


Переглядів анотації: 377
Завантажень PDF: 367
Опубліковано
2014-08-12
Як цитувати
Sytnychenko, E. G. (2014). Менеджмент як інноваційна парадигма управління освітою: філософський. Науково-теоретичний альманах Грані, 17(10), 53-57. вилучено із https://grani.org.ua/index.php/journal/article/view/690
Розділ
ФІЛОСОФІЯ