Внесок М. Острогорського в розробку теорії політичних партій

  • N. V. Morar Таврійський державний агротехнологічний університет
Ключові слова: політична партія, партійний лідер, політична діяльність, політичний процес, кокус, партійна еліта, демократія

Анотація

У статті досліджується внесок М. Острогорського в розробку теорії політичних партій та актуалізуються його висновки, які підтверджені практикою політичного життя і є актуальними для українських політичних партій.Підкреслюється, що основний вклад М. Острогорського полягає в тому, що він зробив партії предметом спеціального наукового дослідження і розкрив загальні тенденції і навіть перспективи їхнього розвитку. Крім того, на відміну від багатьох дослідників, він не ставить питань про те, що ж таке партії чи як працює партійна система. Його швидше цікавлять загальні характеристики політичних партій в умовах демократії. Досить вагомим є його внесок у вирішення теоретичних проблем елітизму, парламентської демократії, соціальної організації та управління, тобто тих проблем, які й сьогодні гостро актуальні.Важливу роль має положення Острогорського про те, що в результаті професіоналізації партійних чиновників, виокремлення верхівки та об’єднання її навколо лідера партії формується неформальна група осіб - «кокус», яка реально керує партією і підпорядковує всіх жорсткій дисципліні. Кокус створює харизму лідерам, підтримує ореол «священності» ідеологічних цілей та надає легітимності представникам партійної верхівки. За допомогою кокусу обмежена група людей (тобто партійна еліта) отримує можливість контролювати і керувати діями мас.Робиться висновок про те, що залишаються актуальними його основні концептуальні положення: про заміну принципу колективної відповідальності персональною відповідальністю; компетентність; професіоналізм і принциповість у сфері партійного управління. Вони можуть розглядатися як головні принципи аналізу діяльності партійних лідерів України в сучасних умовах і пошуку шляхів підвищення їх ефективності в інтересах політичних партій та українського суспільства в цілому. В цьому контексті необхідно відзначити, що за час, який минув із дня проголошення незалежності України, практично жодній політичній партії так і не вдалося стати потужною ідеологічною силою, яка б упродовж певного часу здійснювала більш-менш істотний вплив на соціально-політичний процес у державі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

N. V. Morar, Таврійський державний агротехнологічний університет
доктор політичних наук, професор

Посилання

Zakon Ukrainy «Pro politychni partii v Ukraini» vid 5 kvitnia 2001 r., №2365-III (The Law of Ukraine «On Political Parties in Ukraine» of 5 April 2001 р., №2365-III). Mode of access: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2365-14

Konstytutsiia Ukrainy: pryiniattia 28 chervnia 1996 r (Constitution of Ukraine: adoption June 28, 1996). K. : Presa Ukrainy, 1997. 80 р.

Kategorii politicheskoy nauki (Category polytycheskoy science). M. : MGIMO (Universitet); Rossiyskaya politicheskaya entsiklopediya (ROSSPEN), 2002. 302 р.

Moskaliuk A.B. Tendentsiia oliharkhizatsii yak imanentna rysa politychnykh partii: porivnialnyi analiz kontseptsii M. Ostrohorskoho ta R. Mikhelsa (Trend oligarchy as an inherent feature of the political parties: a comparative analysis of the concept Ostrogorsky M. and R. Michels). Mizhnarodna naukova konferentsiia (21-22 kvitnia 2011 roku) : Materialy dopovidei ta vystupiv. K. : VPTs «Kyivskyi universytet», 2011.Part 5. Р. 16-18.

Obushnyi M.I. Partolohiia (Partolohiya). K. : Aristei, 2006. 432 р.

Ostrohorskyi M.Ya. Demokratyia y polytycheskye partyy (Political democracy and party). M. : ROSPЭN, 1997. 639 р.

Pavko A.I. Vnesok M. Diuverzhe u rozvytok politychnoi nauky (Duverger contribution to the development of political science). Visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu imeni Tarasa Shevchenka. Filosofiia. Politolohiia. Vypusk 102. K. : Kyivskyi universytet, 2011. Р. 41-45.

Pakhariev A.D. Politychni instytuty i protsesy v suchasnii Ukraini : navchalnyi posibnyk (Political Institutions and Processes in Contemporary Ukraine: a tutorial). Kyiv : IPiEND im. I.F. Kurasa, 2011. 183 р.


Переглядів анотації: 148
Завантажень PDF: 197
Опубліковано
2014-08-01
Як цитувати
Morar, N. V. (2014). Внесок М. Острогорського в розробку теорії політичних партій. Науково-теоретичний альманах Грані, 17(9), 60-65. вилучено із https://grani.org.ua/index.php/journal/article/view/637
Розділ
ПОЛІТОЛОГІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають