Передумови та етапи ухвалення закону про лобіювання в Канаді

  • A. V. Trofymenko Маріупольський державний університет
Ключові слова: лобізм, лобіювання, закон про лобіювання, Кодекс поведінки, «спонсорський скандал», Реєстратор, система реєстрації, Федеральний закон про підзвітність

Анотація

У статті автор досліджує досвід Канади із законодавчої регламентації інституту лобізму, перетворення його на формалізований політичний інститут, що є невід’ємною частиною суспільно­політичних процесів і важливим засобом регуляції соціального життя. Автор виокремлює основні передумови, які у 60­х роках ХХ ст. привели до актуалізації питання ухвалення закону про лобіювання в Канаді, серед яких виділяє існування практики лобіювання де­факто поза правовим полем країни, досвід лобінгового законодавства США, найближчого політичного і торгівельного партнера Канади, основна увага приділяється так званому «демократичному дефіциту» та вимогам громадськості встановити прозору регульовану систему взаємодії державного управління з представниками суспільства.У роботі розглянуто процес ухвалення та реформування нормативно­правової бази Канади в сфері лобізму, в якій автор виокремив та дослідив три основні етапи. Перший етап включає розробку та ухвалення Закону Канади про реєстрацію лобістів. Другий етап пов’язаний з розширенням правової бази шляхом внесення змін та додатків до закону, а також законодавчою регламентацією лобіювання на рівні провінцій та міст. До третього етапу відноситься масштабне реформування законодавчої бази та набуття чинності Закону Канади про лобіювання. Поряд з трансформацією закону про лобіювання змінювалися обов’язки та статус контрольно­наглядового органу. Так, створена ще у 1989 році посада Реєстратора після значних трансформацій перетворилася на посаду одного з восьми незалежних агентів Парламенту Канади, а Відділ з реєстрації лобістів – на окремий та незалежний орган державної влади.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

A. V. Trofymenko, Маріупольський державний університет
аспірант

Посилання

Nesterovich V.F. Konstytutsiino­pravovi zasady systemy reestratsii lobistiv u Kanadi (Constitutional and legal basis of lobbyists registration system in Canada). Viche. 2009. № 21.

Chari R. Regulation of lobbyists in Canada [Electronic resource].

Federal Accountability Act [Electronic resource] / Mode of access : http://laws­lois.justice.gc.ca/PDF/F­5.5.pdf — Title from the screen.

Federal sponsorship scandal [Electronic resource] / Mode of access : http://www.cbc.ca/news/background/groupaction/ — Title from the screen.

Giorno G. W. City of Ottawa Considers Sweeping Lobbying Disclosure Law: Impact on Businesses, Non­Profits and Neighborhood Groups [Electronic resource] / Guy W. Giorno.

Holmes N. The Federal Lobbying System: The Lobbying Act and the Lobbyists’ Code of Conduct [Electronic resource] / Nancy Holmes, Dara Lithwick.

Pross P. Roadworks: Assessing the Progress of Canada’s Lobbying Laws [Electronic resource] / Paul Pross.


Переглядів анотації: 245
Завантажень PDF: 311
Опубліковано
2014-06-02
Як цитувати
Trofymenko, A. V. (2014). Передумови та етапи ухвалення закону про лобіювання в Канаді. Науково-теоретичний альманах Грані, 17(7), 113-118. вилучено із https://grani.org.ua/index.php/journal/article/view/580
Розділ
ПОЛІТОЛОГІЯ