Генезис української національної ідеї у поглядах С.Дністрянського

  • I. O. Bychuk Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Ключові слова: національна держава, нація, українська національна ідея, український народ, національна самосвідомість, самовизначення

Анотація

У статті досліджено, що націоналістичний напрям в українській суспільній думці базувався на ідеї беззастережного визнання права кожної нації на державну незалежність. Одним з фундаторів націоналістичного напряму в Україні, який поставив проблематику українського націоналізму на науковий ґрунт, був Станіслав Дністрянський. Він виразно сформулював національно­державну концепцію, в основу якої поклав оригінальну теорію суспільного зв’язку та своє розуміння національної ідеї. С.Дністрянський стверджував, що домінантою процесу національного творення має стати формування національної свідомості українського народу у спосіб творення ефективних громадських інституцій, а вже потім – логічне й закономірне здобуття державної незалежності. Він поширював поняття «свідомого суспільного зв’язку» лише на ту націю, в основі консолідації якої знаходилися національна самосвідомість і ментальні особливості, котрі нівелюють всі станові, династичні та релігійні відмінності, сприяючи формуванню єдиної національної ідеї, яка скеровує народ на протидію чужинцям і об’єднує розпорошені народні елементи в державній соборності. У своїй теорії суспільних зв’язків С.Дністрянський поєднував право народів на самовизначення із самовизначенням держав на основні національної ідеї та національної території. Він обґрунтував право державного самовизначення українців на їхній етнічній території на підставі національних демократичних традицій і теорії права народів на самовизначення.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Voz’nyy V. Shlyakhy do zlahody S.Dnistryans’koho (). Viche. – 1999. – № 5. – Р. 142­146.

Dnistryans’kyy S. Zahal’na nauka prava i polityky (). – Praha, 1923. – 43 р.

Dnistryans’kyy S. Zvychayeve pravo ta sotsial’ni zv»yazky (). – L., 1902. – Vol. 4­5. – Р. 1­45.

Dnistryans’kyy S. Nova derzhava (). – Viden’ – Praha – L’viv, 1923. – 56 р.

Dnistryans’kyy S. Samovyznachennya narodiv (). Volya. – 1919. – Vol. 5, ch. 3. – Р. 195­212.

Dnistryans’kyy S. Teoriya konstytutsiyi (). Tsentral’nyy derzhavnyy arkhiv vyshchykh orhaniv vlady ta upravlinnya Ukrayiny. F. 4465. Op. 1. Spr. 474. Ark. 147.

Koval’ A. Ideya natsional’noyi derzhavy u pravovykh pohlyadakh Stanislava Dnistryans’koho (). Materialy VII rehional’noyi naukovo praktychnoyi konferentsiyi (13­14 lyutoho 2001 r.) «Problemy derzhavotvorennya i zakhystu prav lyudyny v Ukrayini». – B.m., 2001. – Р. 28­30.

Koval’ A. Ponyattya «narodu» ta «natsional’nykh derzhav» u tvorchiy spadshchyni S. Dnistryans’koho (). Visnyk L’vivs’koho universytetu. Ser. yurydychna. – 2011. – Vyp. 53. – Р. 64­68.

Rudnyts’kyy S. Chomu my khochemo samostiynoyi Ukrayiny (). – L.: Svit, 1994. – 416 р.

Stetsyuk P. Stanislav Dnistryans’kyy yak konstytutsionalist (). – L’viv: [b.v.], 1999. – 229 р.


Переглядів анотації: 240
Завантажень PDF: 297
Опубліковано
2015-03-10
Як цитувати
Bychuk, I. O. (2015). Генезис української національної ідеї у поглядах С.Дністрянського. Науково-теоретичний альманах Грані, 18(4), 6-11. https://doi.org/10.15421/1715070
Розділ
Стаття