Factors of extension of тea subculture in different societies


  • І. С. Гром Класичний приватний університет
Keywords: tea, tea subculture, social inequality, catching up modernization, liberalism, patrimonialism, multiethnicity, multi-confessionality, multiculturalism, consociarity

Abstract

The article is devoted to the problem of eco-geographical, socio-economic and socio-political factors of distribution of the tea subculture in various societies. As a result of the study, the author concluded that consumption of tea is a concomitant of a social structure that corresponds to liberal types of economic systems or to more archaic authoritarian regimes, or a combination of them (as in the case of China). This suggests that these societies encourage and distribute the tea subculture either as a result of the influence of the metropolises (Kenya and Nigeria), or patrimonial authoritarian regimes, or are on the agrarian or industrial developmental stage. In general, the promotion of a conservative type of development of society with traditional technologies and belated modernization corresponds to high rates of tea consumption. Transitional (transitory) societies with multiple social identities (which takes place either through multi-ethnicity, multi-confessionality, multiculturalism, consociality, etc.) also tend to increase the consumption of tea. At the same time, in the dissemination of the tea subculture, the researcher must also take into account a number of climatic, geographic and environmental factors, in particular: the permissibility / unresolved food problem; availability / unavailability of sources of drinking water of physiologically minimal utility; aridity / humidity of the climate. Socio-economic factors in the distribution of the tea subculture include harvesting and forced modernization, while maintaining archaic political institutions; high rates of social polarity / inequalities, from which the lower classes stratified the morality of intolerance towards dependents; significant discrepancies in the standard of living of territorial communities that were formed on the colonial periphery; an insignificant place of the middle class in the social structure, accompanying the inequality of material and financial and educational capital.

References

1. Виногродский Б. Путь чая: Школа чайного пути. Часть 1. / Б. Виногродский. – Гермитаж-пресс, 2004. – 92 с.
2. Какудзо О. Книга чая / О. Какудзо. – Минск: Харвест, 2002. – 96 с.
3. Кара-Мурза С. Г. Советская цивилизация / С. Г. Кара-Мурза // Кн. 2: От Великой Победы до наших дней. – 2002. – 687 с.
4. Колесниченко Л. В. Чай. Чайные традиции и церемонии в разных странах мира / Л. В. Колесниченко. – М.: ООО «Издательство АСТ», 2004. – 92 с. 5.Коеффициент Джини по странам. – Режим доступа: https://theworldonly.org/koeffitsient-dzhini-po-stranam/
6. Монтескье Ш.-Л. О духе законов / Ш.-Л. Монтескье. – М.: Мысль, 1999. – 674 с.
7. Переломов Л. С. Конфуций: «Лунь юй» / Л. С. Переломов. – М.: Восточная литература РАН, 1998. – 588 с.
8. Похлёбкин В. В. Чай, его история, свойства и употребление / В. В. Похлебкин. – М.: Центрполиграф, 2004. – 121 с.
9. Радхакришнан С. Индийская философия. Т. 1 / С. Радхакришнан. – М.: Миф, 1993. – 624 с.
10. Романенко Ю. В. Етнічні ідентичності в дзеркалі тілесності та практик харчування / Ю. В, Романенко, І. О. Святненко, А. О. Поцелуйко, А. Ю.Тащенко, Ю. Ю. Мєдвєдєва. – Київ: Вид-во ДУТ, 2015. – 437 с.
11. Романенко Ю. В. Осевые символы идентичности в государственной атрибутике / Ю. В. Романенко. – Киев: Меркьюри-Подолье, 2017. – 280 с.
12. Святненко І. О. Тіло, тілесність та практики харчування: теоретико-соціологічна рефлексія. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата соціологічних наук із спеціальності 22.00.01.- теорія та історія соціології / І. О. Святненко. – Запоріжжя, 2014. – 331 с.
13. Субботин А. Чай и чайная торговля в России и других государствах / А. Субботин. – Санкт-Петербург: Издание Александра Григорьевича Кузнецова, 1892. – 692 с.
14. Шемякин Я. Г. Европа и Латинская Америка : Взаимодействие цивилизаций в контексте всемирной истории. Диссертация на соискание ученой степени доктора исторических наук по специальности 07.00.03 / Я. Г. Шемякин. – Режим доступу: http://www.dissercat.com/content/evropa-i-latinskaya-amerika-vzaimodeistvietsivilizatsii-v-kontekste-vsemirnoi-istorii
15. Этническая идентичность: социосистемологическое измерение геополитики / ред.-коорд. Ю. В. Романенко, Я. В.Зоська, Ю. Ю. Медведева, Ю. В. Романенко, И. А. Святненко, Н. В. Туленков, Е. А. Хомерики. – Киев: Меркьюри-Подолье, 2016.
16. Юнг К.-Г. Mysterium Coniunctionis / К. Г. Юнг. – М.: Рефл-бук; Киев: Ваклер, 1997. – 683 с.
17. Claud Bald: Indian Tea. A Textbook on the Culture and Manufacture of Tea. Fifth Edition. Thoroughly Revised and Partly Rewritten by C. J. Harrison. – Calcutta: Thacker, Spink & Co., 1940 (first edition, 1933).
18. Chow K. (1990). All the Tea in China, China Books & Periodicals Inc / K. Chow, I. Kramer // References are to Czech translation by Michal Synek: Všechny čaje Číny, DharmaGaia Praha.
19. Legends of Yerba Mate. – Retrieved from: http://guayaki.com/mate/1894/Legends-of-Yerba-Mate.html
Published
2019-06-26
How to Cite
Гром, І. (2019). Factors of extension of тea subculture in different societies. Grani, 22(4), 45-53. https://doi.org/10.15421/171942
Section
Статті