Трансформаційно-комунікативні стратегії досліджень: мова – суспільство – культура

  • S. M. Forkosh Київський національний університет імені Т. Шевченка
Ключові слова: культура, мова, методологічна свідомість, трансцендентальна прагматика

Анотація

В статті розглядаються основні стратегії досліджень у гуманітарній сфері пов’язаних з трансформаційно-комунікативним підходом запропонованого К.О-Апелем, який спирається на класичний трансцендентальний метод І. Канта, але у значно ширшому його застосуванні. Синкретичні тенденції у гуманітаристиці зумовлюють пошук критеріїв або узагальнюючих принципів на підставі яких вдалося б не тільки об’єднати основні дослідницькі стратегії, але й охопити множинні прояви соціодинаміки. Мова у різних її проявах стає тим узагальнюючим полем, у якому можливо не тільки описати, але й пояснити різнорідні елементи функціонування соціуму, які в розвиненому вигляді приводять до формування культури. Апель запропонував програму трансформації філософії, за якою передбачалося оновлення посилань традиційної філософії, поняття раціональності й сенсу філософування, що конкретніше реалізується в трансформації традиції трансцендентальної філософії в кантівському варіанті. Основним завданням стає прояснення найважливіших передумов трансцендентально-герменевтичного поняття мови й, відповідно, орієнтованої на мову трансформації трансцендентальної філософії.Таким чином, трансцендентально-комунікативний підхід дає можливість виявити взаємозв’язок мови і суспільства, науки і культури, становленню інноваційної методологічної схеми, евристичний потенціал якої можна перевірити в полі дослідження культури.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Luman, N., 2000. Neverojatnost’kommunikacii [Incredibility of communication]. /http://www.soc.pu.ru:8101/publications/pts /luman_c.html (in Russian)

Luman, N., 1995. Chto takoe kommunikacija [What is communication]. Sociologicheskij zhurnal 3. 114—125 (in Russian)

Apel’, K.-O., 1997 Transcendental’no-germenevticheskoe ponjatie jazyka [Transcendental-hermeneutic notion of language]. Voprosy filosofii 1. 76–92 (in Russian)

Apel’, Karl-Otto, 1999. Dyskursyvna etyka yak politychna etyka vidpovidal’nosti u sytuatsiyi suchasnoho svitu [Discourse ethics as a political ethic of responsibility in the situation of the modern world]. 395-412 (in Ukrainian)

Apel’, K.-O, 2001. Transformacija filosofii [Transformation of philosophy]. M.: Logos. 339. (in Russian)


Переглядів анотації: 288
Завантажень PDF: 110
Опубліковано
2017-06-07
Як цитувати
Forkosh, S. M. (2017). Трансформаційно-комунікативні стратегії досліджень: мова – суспільство – культура. Науково-теоретичний альманах Грані, 20(3), 93-97. https://doi.org/10.15421/171747
Розділ
Стаття