Релігійність та економічна безпека в країнах заходу: до проблеми співвідношення

  • Y. Y. Medviedieva Національний авіаційний університет Адреса: 03680, Київ, пр. Космонавта Комарова, 1
Ключові слова: секуляризація, модернізація, економічна безпека

Анотація

Метою даного дослідження був доказ того, що релігійна віра і пов’язані з нею значення перебувають у стійкому співвідношенні з економічною безпекою та рівнем модернізації суспільства. У цьому контексті було залучено теорії секуляризації та їх впливу на суспільство. Останні мали служити основою для розуміння виникнення процесу модернізації та її значення для суспільства. Крім того, було відзначено, що погляд на світ, який є грунтованим на традиційних віруваннях і цінностях, мав поступитися місцем науковому світогляду. В рамках наукового світогляду відбулася заміна незрозумілої містичної «логіки» на логіку матеріалістичну і світську. Замість того, щоб шукати духовний порятунок, люди поміняли мотивацію порятунку на мотивацію економічних досягнень, яка визначила їхні основні цілі та прихильність до сучасного суспільства. З вищеозначеного випливає, що секуляризація і модернізація нерозривно пов’язані одна з одною. Обидві ма- ють негативний вплив на релігію, заохочуючи людей використовувати свої знання, щоб контролювати їх навколишнє середовище і долю, а не покладатися на традиційні вірування релігійних вчень. Якщо погодитися із цим постулатом, то стає зрозумілим, що модернізація, яка є рухомою світським світоглядом, призводить до пріоритетності економічних цінностей у порівнянні з релігійними переконаннями і цінностями. Зв’язок між зниженням релігійності та рівнем економічної безпеки може бути емпірично-підтвердженим. Крім того, для підтвердження означеної тези було запропоновано здійснити вторинний аналіз даних дослідження семи західних країн, який показав, що п’ять із семи країн вписуються в означену тенденцію. На модернізацію в досліджених спільнотах, зокрема, в США, сильно вплинули релігійні рухи, які виникли в результаті реформації католицької церкви. У порівнянні з традиційними різновидами християнської релігії, ці нові конфесії, секти і релігії у сфері релігійної етики володіють вираженою толерантністю підприємницької успішності і накопичення, але й економічну самоактуалізацію як субститут духовної самоактуалізації. Навіть якщо секуляризація і модернізація можуть бути ідентифікова- ними як поточні процеси майже в усіх західних соціумах, деякі традиційні цінності, які є вкоріненими в релігії, завжди будуть слугувати показником соціального порядку і стабільності (наприклад, у контексті негативної морально-етичної оцінки злочинів, зокрема злодійства або вбивства, які переслідуються не тільки в рамках кримінального права, але й релігійної етики). Хоча традиційні цінності, очевидно, втрачають свій вплив у ряді сфер суспільного життя, деякі з них ще відповідають соціальним експектаціям і тому залишаються релевантними сучасності.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Y. Y. Medviedieva, Національний авіаційний університет Адреса: 03680, Київ, пр. Космонавта Комарова, 1
Медвєдєва Юлія Юріївна ‑ докторант

Посилання

Dzhordzh, Dzh.Breyak, Soroka, Mishel’ P, 1994. Sotsiolohiya: kul’turne rozmayittya v minlyvomu sviti [Sociology: Cultural Diversity in a Changing World]. Allin ta Bekon - Vydavnytstvo Simon & Schuster Inc, Boston (in Ukrainian).

Estern, Khalman, Ruud, 1993. Indyvidualizatsiya suspil’stva – zminy u Yevropi ta Pivnichniy Amerytsi [Personalization society - changes in Europe and North America]. Tilburh: Hazeta universytetu, Niderlandy (in Ukrainian).

Henzyk, Tomas, 2001. Pytannya stabil’nosti v ramkakh tsinnostey v relihiyi i sim»yi: tsinnosti, shcho zminyuyut’ znachennya v zakhidnykh suspil’stvakh (red.) [The question of stability within the values of religion and family, values, changing values in Western societies]. Rezul’taty i perspektyvy sotsial’nykh nauk. Vydannya: Opladen, Leske + Budrich (in Ukrainian).

Hiddens, Entoni, 2001. Sotsiolohiya [Sociology]. Oksford: Hazeta universytetu (in Ukrainian).

Inhlkhart, Roland,1997. Modernizatsiya ta postmodernizatsiya - kul’turni, ekonomichni ta politychni zminy v 43 krayinakh [Modernization and postmodernizatsiya - cultural, economic and political changes in 43 countries]. Prinston: Hazeta universytetu (in Ukrainian).

Inhlkhart, Ronal’d; Mihel’ B. ta Alekhandro Moreno, 1998. Lyuds’ki tsinnosti i perekonannya: kroskul’turnykh pershodzherel: politychni, relihiyni, seksual’ni ta ekonomichni normy v 43 tovarystvakh [Human values and beliefs: Cross-cultural sources: political, religious, sexual and economic standards in 43 companies]. Rezul’taty vid 1990-1993. Ann-Arbor: Michyhans’kyy universytet (in Ukrainian).

Kammeyer, Kennet K.; Dzhordzh, Rittser ta Norman, R. Etman, 1994. Sotsiolohiya: minlyvi suspil’stva [Sociology: changing society]. Boston: Vidavnytstvo Allin ta Bekon (in Ukrainian).

Stark, Verner, 1972. Sotsiolohiya relihiyi - khrystyyans’ke vchennya [Sociology of Religion - Christian teachings]. N’yu-York: Fordkhem universytet (in Ukrainian).

Vilson, Rodni, 1997, Ekonomika, etyka i relihiya - yevreys’ka, khrystyyans’ka ta musul’mans’ka ekonomichni dumky [Economics, ethics and religion - Jewish, Christian and Muslim economic thought]. London: Makmillan Ltd Press (in Ukrainian).


Переглядів анотації: 259
Завантажень PDF: 156
Опубліковано
2016-01-28
Як цитувати
Medviedieva, Y. Y. (2016). Релігійність та економічна безпека в країнах заходу: до проблеми співвідношення. Науково-теоретичний альманах Грані, 19(2), 55-60. https://doi.org/10.15421/1716048
Розділ
СОЦІОЛОГІЯ