Благодійність на сторінках періодичних видань (журнал «Детская помощь»)

  • F. Y. Stupak Національний медичний університет імені О. О. Богомольця
Ключові слова: благодійність, журнал, «Детская помощь», соціальна допомога, лікарня, суспільна опіка, безкоштовно

Анотація

У статті стверджується, що значний пласт матеріалів із проблеми соціальної підтримки і доброчинності опубліковано у періодичних виданнях, наводиться перелік періодичних видань, які публікували матеріали інформативного характеру щодо благодійності. Дослідники того часу активно публікували теоретичні статті, перекладали праці відомих учених Франції, Німеччини, Англії, Голландії та інших держав, друкували критичні огляди літератури, рецензії та чимало інших матеріалів з проблеми опіки і благодійності. Важливим фактом суспільного життя стала поява спеціальної періодики з проблеми благодійності. Автор аналізує спеціальну періодику з означеної проблеми. Наводиться деякий фактологічний матеріал, що містився на сторінках журналу «Детская помощь» переважно за 1885 р. Насамкінець автор зазначає, що появу спеціалізованих журналів викликала важливість осмислення історії і досвіду доброчинності, розроблення заходів із поліпшення допомоги незаможним. Журнали надали свої сторінки як теоретикам, так і практикам благодійного руху і стали, з одного боку, певним каталізатором, а з іншого – ареною розгорнутої у суспільстві дискусії про необхідність, цілі та зміст діяльності у ланці турботи про нужденних; про частку держави, суспільства і окремої особи в ній; про найкращу систему організації цієї діяльності. Така діяльність спеціальних і низки інших журналів відіграла значну роль у координації зусиль і дій учасників доброчинного руху в країні, що відбилося, насамперед, у скликанні з’їздів з суспільної і приватної опіки та створення всеросійської організації для керівництва цією діяльністю. Важливе місце у цій справі посідав журнал «Детская помощь».

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

F. Y. Stupak, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця
доктор історичних наук, професор

Посилання

Detskaya pomosh (Children’s aid), 1885.

Mezhov V. Blagotvoritelnost v Rossii: Bibliograficheskiy ukazatel knig i statey (Charity in Russia: Bibliographical Index of books and articles). SPb., 1883.

Selivanov A. F. Bibliografiya о blagotvoritelnosti (Bibliography of charity) // Herald charity, 1901, № 4, p. 78–82; № 5–6, p. 82–91.

Selivanov A. F. Kratkiy bibliograficheskiy ukazatel izdaniy i nekotorich statey po voprosu o blagotvoritelnosti (A brief bibliography of publications and some articles on the subject of charity) // Charity in Russia, SPb., 1907, V. 1.

Biblioteka Popezshitelstva domov trudolubiya i rabotnych domov (Guardianship Library houses diligence and workhouses). SPb., 1902.

Stupak F. Y. Blagodiyni tovarystva Kyeva (Charity society of Kyiv). Kyiv, 1998, p. 208.

Stupak F. Y. Blagodiynist ta suspilna opika v Ukraine Україні (Charity and social care in Ukraine). Kyiv, 2009, p. 272.

Stupak F. Y. Problema blagodiynosti v specialniy periodici (Problem charity in special periodicals) // South archive, Cherson, 1999, p. 148–161.


Переглядів анотації: 148
Завантажень PDF: 164
Опубліковано
2014-10-09
Як цитувати
Stupak, F. Y. (2014). Благодійність на сторінках періодичних видань (журнал «Детская помощь»). Науково-теоретичний альманах Грані, 17(12), 108-112. вилучено із https://grani.org.ua/index.php/journal/article/view/779
Розділ
ІСТОРІЯ