Процесний, інституційний і організаційний підходи у сфері соціологічного осмислення освітньої системи

  • M. V. Klyov Національний авіаційний університет
Ключові слова: освітня система, інституційний підхід, процесний підхід, вища освіта

Анотація

У статті звертається увага на сутність та особливості культуроцентричного, процесного, інституційного та організаційного підходів, формуючих суть освітніх процесів  в цілому.  Автор розглядає університет не тільки як освітній і науковий, а й духовний центр, що формує особистість фахівця нового типу. Зазначається, що як соціальне явище, процес і соціальний інститут освіта приймає соціальні зміни суспільства, а перехідний характер соціальних процесів, домінування ринкових відносин у свою чергу  позначаються на інституті освіти. Втім, саме інституційний підхід дає можливість розглядати освітні процеси і на соціальному, і на особистісному рівнях. Зауважується, що інституціоналізація вищої освіти як окремого соціального інституту в рамках всього соціального інституту освіти сталася в другій половині двадцятого століття, що дозволило говорити про провідну роль університетів у культурі модерну. Автор підкреслює, що у теорії вищої освіти широко визнана теза, що має численну аргументацію: установи вищої освіти за своєю природою – національні інститути. Вони регулюються національним законодавством, спираються на національні фінанси, готують фахівців для національної економіки. В принципі, поява нових форм взаємозв’язків – позитивний соціальний процес, але мають місце і негативні наслідки. Їх передумовою, на думку деяких дослідників, стала глобалізація, тобто дія «ринкових сил», які сприяють розвитку «світу без кордонів». 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Amerikanskaya sotsiologicheskaya myisl (American sociological thought). – M.: INFRA, 1996. – 615 р.

Gershunskiy B.S. Filosofiya obrazovaniya dlya XXI veka (Philosophy of Education for the XXI century). – M.: Sovershenstvo, 1998 – 289 р.

Giddens E. Uskolzayuschiy mir: kak globalizatsiya menyaet nashu zhizn (Escaping the world: how globalization is changing our lives). – M.: Ves mir, 2004. – 118 р.

Dobrenkov V.I. Obschestvo i obrazovanie (Society and education). – M.: Lan, 2003. – 201 р.

Dyurkgeym E. Sotsiologiya obrazovaniya (Sociology of Education). – M.: Respublika, 1996. – 443 р.

Parsons Т. The School Class as a Social System: Some of Its Functions in American Society [Text] / Т. Parsons // Harvard Educational Review. – 1999. – Vol. 29, № 4. – Р. 297­318.

Van der Wende M.C. Globalisation and Access to Higher Education [Text] / M.C. Van der Wende // Journal of Studies in International Education. – 2003. – Vol. 7, № 2. – Р. 193­206.


Переглядів анотації: 229
Завантажень PDF: 121
Як цитувати
Klyov, M. V. (1). Процесний, інституційний і організаційний підходи у сфері соціологічного осмислення освітньої системи. Науково-теоретичний альманах Грані, 18(4), 32-35. https://doi.org/10.15421/1715075
Розділ
Стаття