Соціогенезис психічних розладів та механізми компенсації в суспільстві

  • O. V. Popovych Приазовський державний технічний університет
Ключові слова: психічні розлади, несвідоме, компенсація, архетипи, творчість, креативність, культуро творчість

Анотація

 Положення про те, що порушення психічного здоров’я є наслідком процесу ускладненої соціалізації індивіда, досі є головною ідеєю психоаналізу. Дія феноменау компенсації осмислюється засновником психоаналізу З. Фрейдом у несвідомих механізмах психіки, у сновидіннях, у людських жартах і дотепах та ін. У цілому, весь простір культури просякнутий механізмами компенсації для адаптації й соціалізації особистості, що стає можливим за умов виявлення потенцій її креативності.Згідно з теорією К.­Г. Юнга, тяжкий психічний стан, «позасвідоме» та «компенсація» мають точку перетину, ніби приходять до спільного порога, за яким вступають у «хід» творчі здібності, складаючи джерело розвитку креативності. Механізми процесу компенсації фрагментарно збігаються з феноменом «Самості». Разом з тим, бінарні архетипи в структурі колективного несвідомого людської психіки також знаходяться у компенсаторній взаємодії.Поняття «компенсація – надкомпенсація» широко вживаються й А. Адлером у різних аспектах і позначають засіб подолання неповноцінності, засіб здобуття коректної моральної свободи. На основі комплексу неповноцінності розвивається компенсаторний комплекс переваги. Обидва комплекси мають щось спільне: будучи надмірно розвинені або врівноважуючи один одного, вони сприяють виключенню з корисного життя і невротизації. Але будучи наповнені соціальним змістом і проявляючись адекватно ситуації, вони виступають як сигнальні орієнтири.Згідно з концепцією К. Хорні, саме міжособистісну комунікацію можна визначити як механізм компенсації неврозів. В той же час Е. Фромм наповнює феномен компенсації соціальним змістом. Він описав три важливих компенсаторних синдроми: прагнення до панування, прагнення до підпорядкування, втеча в працю. Надбання психоаналізу не втратило своєї значущості і сьогодні, бо всі ці компенсаторні механізми діють і в сучасному суспільстві. 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

O. V. Popovych, Приазовський державний технічний університет
кандидат педагогічних наук, доцент, доктор філософії

Посилання

Adler, A. Vospitanie detei. Vzaimodeistvie polov (Parenting. Interaction sexes), Rostov on Don: Phenix, 1998, 448 p.

Sokolov, E.V. Vvedenie v psihoanaliz (Introduction to Psychoanalysis). Mode of access: http://samlib.ru/s/sokolow_e_w/psychanaliz.shtml (23.02.2014).

Freid, Z. Budushchie odnoi illuzii. Psihoanaliticheskie etudi (Future of an Illusion. psychoanalytic studies), Minsk: Popurri, 1997, pp. 481­525.

Fromm, E. Begstvo ot svobodi (Escape from Freedom), Moskva : Progress, 1989, 272 p.

Khorni, K. Nevroticheskaya lichnost’ nashego vremeni (The Neurotic Personality of Our Time), Moskva : Progress : Univers, 1993, 756 p.

Yung, K­G. Arhetip i simvol (Archetype and Symbol), Moskva : Izdstelstvo Renessans, 1991, 304 p.

Yung, K­G. Dusha I mif: shest’ arhetipov (Soul and myth: six archetypes), Kyiv : Gosudarstvennaya biblioteka Ukraini lkya unoshestva, 1996, 384 p.


Переглядів анотації: 247
Завантажень PDF: 192
Опубліковано
2014-05-16
Як цитувати
Popovych, O. V. (2014). Соціогенезис психічних розладів та механізми компенсації в суспільстві. Науково-теоретичний альманах Грані, 17(6), 6-11. вилучено із https://grani.org.ua/index.php/journal/article/view/531
Розділ
ФІЛОСОФІЯ