Загострення соціально-класового протистояння на катеринославщині та шляхи його подолання у поглядах керівників губернії кінця ХІХ ст. - Shliakhov, O. B. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Висвітлено питання загострення соціальних та національних конфліктів на Катеринославщині в умовах переходу від традиційного до нового, індустріального суспільства. Підкреслено, що концентрація великої кількості відхідників із села, прийшлих робітників на підприємствах регіону в пореформений період створювало тут вибухонебезпечну ситуацію. Розкрито основні виступи пролетаріату Катеринославської губернії наприкінці ХІХ ст., їх характерні риси, а також кроки, які вживалися губернаторами для придушення заворушень серед робітників. Докладно проаналізовано причини виникнення соціальних конфліктів у регіоні, звернуто увагу на те, що переважно вони були викликані високим рівнем експлуатації, свавіллям підприємців щодо робітників. Висвітлено погляди губернаторів краю на це питання, а також основні шляхи, які пропонувалися ними задля підтримання класового миру та стабільності в регіоні.