Філософія і здоровий глузд - Chernyshov, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Стаття аналізує відносини філософії та здорового глузду. З’ясовано, що філософія постає як аналітика цілісної реальності суб’єктивного досвіду. Виявлено суперечність між принципами буденного мислення та принципами філософського мислення, що має характер антиномії. Встановлено, що для розмежування з буденним мисленням філософії знадобилося переосмислити розуміння мудрості. З’ясовано, що філософія постає як відчуження від здорового глузду. З’ясовано, що підставою здорового глузду є емоційність, з її зверненням до ематії. З’ясовано, що автентична філософія орієнтується на мислення, поєднане з намаганням перевірити дані власного досвіду. Стверджується, що першим завданням філософського мислення є подолання сугестії здорового глузду, що уможливлює самостійну аналітику досвіду суб’єкта. Здійснено опис принципів здорового глузду, з одного боку, та філософії, з іншого. З’ясовано, що здоровий глузд обмежується чуттєвою сферою, у той час як філософія вивищується над нею, здійснюючи раціональний аналіз переживання. Проаналізовано стосунок автентичної філософії до таких історичних феноменів, як філософська пайдейя, політичне та соціальне конструювання, схоластика. Розглянута інтерпретація філософії як науки, скерованої до отримання кінцевого «корисного результату». Стверджується, що зведення філософії до ролі служниці стало результатом відчуження від автентичного філософування.