Механізми впливу ритуалу на індивідуальний час - Nivnya, A. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
В даній статті досліджується механізм впливу архаїчного, релігійного та сучасного ритуалів на індивідуальний час його учасників. Визначені особливості протікання часу в ході релігійного ритуалу. Оцінений вплив наркотичних речовин і фізичних випробувань на суб’єктивний час. Досліджено явище ритуалізації алкоголю у сучасному світі. Зроблений аналіз звукових образів, що становлять ритуальний текст. Встановлена роль звуку і голосу, як оберегів, а також медіаторів між областями профанного та сакрального. Виявлена роль звукових маркерів у традиційному та християнському календарях. Встановлена наявність подібної маркіровки у сучасному світі, визначена наявність звукової маркіровки в життєвому циклі. Досліджено ритуальний ритм як потужний засіб ритуальної мови. Встановлена здатність ритму переносити індивіда на вищі рівні свідомості. Розглянута музика як потужний культовий засіб, що представляє синтез звуку і ритму. Встановлені наявність посередницької і гармонізуючої функцій музики в міфологічній свідомості. Виявлено вплив музики на фізіологію слухача. Встановлена трансформація актуальних ідеологічних установок в музичні тексти з подальшою ритуалізацією останніх та їх включенням у календарний цикл.