Параметри вимірювання європейської політичної свідомості - Pikula, M. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
У представленій статті автор аналізує параметри європейської політичної свідомості– дослідницьке поле європейської політичної свідомості в якіснокількісному вимірі, який може грунтуватися на різних показниках. Актуальності проблематика виникнення та розвитку європейської політичної свідомості набуває тому, що її формування, як суб’єктивного виміру євроінтеграційної політики, поперше, не є спонтанним процесом. А подруге, євроінтеграція відбувається не лише зверху, але і знизу, потребуючи свідомого втручання у цей процес громадськості, в якій сформована європейська політична свідомість. Оскільки остання є певним ментальним конструктом, автор пропонує застосовувати тріаду: критерії – параметри – індикатори. Критерієм європейської політичної свідомості вважає ознаку, що дає можливість оцінювати певні процеси або явища у системі європейськість/європеїзм та задає якість системі поглядів і думок, яка реалізується в європейській поведінці. Параметри європейської політичної свідомості зводяться ним до відповідної історичної пам’яті, трендів громадської думки та поінформованості відносно Європейського Союзу та місця його членів в євроінтеграційному процесі, зокрема оцінки існування й розвитку ЄС; поінформованість та думки щодо основних інститутів ЄС, оцінки важливості основних інститутів ЄС та довіра до них; позитивне бачення перспектив і майбутнього Європейського Союзу тощо. Індикаторами європейської політичної свідомості автор вважає її об’єктивні показники та виміри, зокрема позитивну кореляцію національного і європейського рівнів самоідентифікації (європейська ідентичність) та європейську поведінку. На основі цих індикаторів здійснюватиметься певний контроль за станом і тенденціями розвитку європейської політичної свідомості.