Особливості уявлень про майбутнє в контексті сучасного міста - Kovalchuk, A. E. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Проблематиці майбутнього сьогодні присвячена велика кількість наукових праць, та вони мають розрізнений характер і потребують систематизації та аналізу. Майбутнє є однією з найбільш складних, багатогранних та актуальних проблем людства. В процесі історичного розвитку суспільної свідомості уявлення про майбутнє неодноразово змінювались. Вже перші наукові спроби аналізувати майбутнє, розробляти його концепцію було здійснено в епоху Античності, далі вони набули свого розвитку в релігійних працях Середньовіччя, перших утопіях Т. Мора та Т. Кампанели. В період бурхливого розвитку науки та техніки розроблялися найсміливіші концепції майбутнього, оскільки суспільство відчувало свою всемогутність. Картину майбутнього визначали ідеї науковотехнічного прогресу. В подальшому розвитку суспільства на перший план вийшли проблеми глобального характеру та невідворотність їх впливу на суспільство. Все це породило панування в суспільстві ідей фатальності світового розвитку, неминучості глобальної катастрофи, песимістичних настроїв та оцінок. В умовах такої соціокультурної ситуації дослідження майбутнього, систематизація вже накопичених знань про нього набувають абсолютно нового та важливого значення.У цьому зв’язку важливим виявляється дослідити особливості продукування концепції майбутнього в умовах сучасного міста, оскільки в ньому всі актуальні суспільні тенденції знаходять найбільш яскраве відображення. В сучасному світі місто змінюється дуже стрімко, а через це посилюються такі явища, як індивідуалізація, в індивідів з’являється почуття невпевненості та страху, вони відмовляються від побудови довгострокових планів, прагнути жити «тут і зараз». У сучасному світі ми можемо казати про те, що уявлення про майбутнє знаходяться під безумовним впливом глобалізації, усвідомлення глобальних проблем та загроз, які в умовах міста ще більше виділяються, усвідомлюються та актуалізуються.Однією із специфічних особливостей сучасного міста є також те, що повсемісна наявність ризику є невід’ємною частиною його життєдіяльності. Враховуючи всі актуальні тенденції, в статті робиться висновок про те, що вкрай актуальними є песимістичні прогнози щодо майбутнього людини в урбанізованому світі та наукові проекції міста майбутнього, які часто носять вкрай не утопічнооптимістичний характер.Виходячи з цього, в статті робиться висновок про важливість комплексного дослідження як специфічності образу майбутнього, який виникає в межах міського простору, так і побудови образу міста майбутнього, з урахуванням впливу всіх зовнішніх чинників, аби запобігти переважанню негативних тенденцій розвитку, наявність яких можна відзначити в сучасності.