Бідність в Україні: сучасні виміри - Khomiak, M. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглянуто основні концепції оцінювання бідності. Охарактеризовано основні методики об’єктивного та суб’єктивного вимірів. На основі аналізу даних Держкомстату та даних деяких соціологічних досліджень проблеми бідності визначено рівень бідності в сучасній Україні відповідно до розглянутих методик вимірювання даного явища. Зокрема, згідно з абсолютною концепцією бідності відповідно до міжнародних критеріїв, запропонованих ООН, 2,2% українців вважаються бідними; за критерієм прожиткового мінімуму – 11,5%; а за відносним критерієм бідних в Україні – 25,4%. Згідно з суб’єктивними оцінками, від 65 до 95 % населення вважають себе бідними. Проте кожен із розглянутих методів має свої недоліки. Використання об’єктивних оцінок бідності є недоцільним внаслідок відсутності науково обґрунтованого прожиткового мінімуму та труднощів щодо отримання своєчасної, повної та достовірної інформації щодо рівня доходів, витрат та наявних ресурсів домогосподарств. Суб’єктивний підхід оцінювання бідності дає деякі викривлення через схильність українців «прибіднятися» та жити не по кишені. Поєднання даних об’єктивної та суб’єктивної бідності – продуктивний підхід, який ще чекає свого визнання серед науковців і практиків державного управління.