Зміст і співвідношення понять «державний переворот», «військовий переворот» та «політичний переворот» - Mezhenskaya, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Проблеми нелегітимного отримання або зміни державної влади завжди були й залишаються в колі уваги філософів та науковців  інших галузей наук різних країн протягом тривалого часу.У сучасному світі феномен перевороту в державі цілком пов’язаний із процесом отримання політичної влади. Зазвичай державні перевороти розраховані на зовнішній ефект, а їх політичний колорит і специфічна атмосфера завжди викликають зацікавленість та коментуються всіма засобами масової інформації. Будучи предметом обговорення з боку громадськості, перевороти в державі як нелегітимний спосіб отримання влади потребують чіткого трактування та обґрунтованого поняттєвого визначення, що дасть змогу достовірно оцінювати політичні процеси в суспільстві.Мета статті полягає в аналізі й уточненні понять «військовий переворот», «державний переворот» та «політичний переворот», що існують у політичній науці; визначенні вибіркових параметрів щодо змісту і структури кожного з них.Під час роботи над дефініціями понять «державний переворот», «військовий переворот» та «політичний переворот» було використано переважно загальнонаукові методи системного аналізу та політологічні структурнофункціональний та порівняльний методи.В результаті дослідження окресленої проблеми автором дано уточнені та обґрунтовані визначення понять «державний переворот», «військовий переворот» та «політичний переворот». Концептуальна основа цих понять полягає в тому, що всі вони передбачають запланований, організований з елементом несподіваності процес знищення діючої політичної влади з порушенням конституційних і правових норм та принципів, який супроводжується застосуванням сили або прямою загрозою його застосування.