Причини дискретності цивілогенезу - Brilo, Yu. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглядаються основні аспекти проблеми дискретності цивілогенезу шляхом дослідження головних причин такого фіналу. Автор робить висновок про недостатній рівень розробки зазначеного питання у сучасній філософській думці. Проводиться філософський аналіз відомих класифікацій можливих причин загибелі цивілізації в межах сучасної філософії історії. Здійснюється спроба класифікувати усі досліджені фактори дискретності як зовнішні та внутрішні причини загибелі цивілізації. До зовнішніх причин належать природний фактор, варварські набіги та міжцивілізаційні конфлікти. Внутрішню групу причин дискретності цивілізацій складають економічні фактори, внутрішні цивілізаційні конфлікти, соціальні розколи. Така класифікація вельми умовна, адже є група причин, яку важко однозначно віднести до зовнішніх чи внутрішніх складових.Автор доходить висновку, що зовнішні причини роблять момент дискретності лише можливим, а вже соціальне ядро – цивілізаційна спільнота втілює у життя потенційну можливість. На користь цього свідчить той факт, що кожна цивілізація ставиться порізному до рішення одних і тих же проблем. Важливе місце при рішенні проблеми дискретності відводиться культурнорасовій однорідності соціального ядра та периферії.