Трансформація технічної освіти в Україні: інтеграція гуманітарного та екологічного вимірів для сприяння цілям сталого розвитку - Євсєєва, Галина; Лисенко, Галина; Яковишина, Тетяна; Волкова, Світлана (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
Актуальність. Головним завданням сучасної системи освіти є забезпечення її випереджувального характеру, щоб уникнути конфлікту поколінь та задовольнити потреби суспільства майбутнього. Збалансований розвиток передбачає вищий рівень свідомості, духовності та культури, тому важливим є залучення науково-педагогічної спільноти до процесу гуманітаризації та екологізації технічної освіти.Метою  статті є дослідження процесів гуманітаризації та екологізації вищої технічної освіти України статистично-математичними методами (на прикладі Придніпровської державної академії будівництва та архітектури (ПДАБА), з 2024 р. – ННІ ПДАБА в структурі Українського державного університету науки і технологій) у контексті досягнення цілей сталого розвитку. Результати. Підвищення значущості процесу гуманітаризації та екологізації технічної освіти відбивається через показники громадської активності студентів, їх успішність при вивченні гуманітарних дисциплін, професійну спрямованість досягнення цілей сталого розвитку при виконанні дипломних робіт. На підставі одержаних залежностей участі студентів в гуманітарних заходах від показників кількості україномовних студентів, які вступили до вищу, кількості гуманітарних заходів, кількості гуманітарних дисциплін  та кількості аудиторних часів, котрі припадають на гуманітарні дисципліни, доведено, що активність студентів в більшій мірі зумовлюється саме актуальними гуманітарними та природоохоронними заходами широкого спектру направленості на тлі підвищення рівня національної свідомості через збільшення кількості україномовних студентів.Висновки.  Значимість процесу гуманітаризації та екологізації технічної освіти України для досягнення цілей сталого розвитку, визначених самітом ООН у 2015 р., Римським Міністерським Комюніке країн ЄПВО,  підтверджується наведеними у дослідженні показниками збільшення громадської активності здобувачів освіти, підвищенням їх загальної успішності та збільшенням відсотку природоохоронних заходів у виконаних кваліфікаційних випускових роботах упродовж 2005/06 – 2023/24 н.рр.