Аргентина в турбулентному повороті: політичний виклик нової доби - Гончарук-Чолач, Тетяна; Чигур, Руслан; Ковтун, Ігор (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
Актуальність даного дослідження обумовлена політичною та економічною ситуацією на світовій політичній арені, а саме в Аргентині, де радикальні реформи, запропоновані новообраним президентом Хав'єром Мілеєм, стають основою для значних змін у економічній політиці країни. Зокрема, реформи президента Мілея, який є відкритим прихильником Австрійської економічної школи, орієнтовані на лібералізацію економіки, скорочення державних витрат, дерегуляцію, зменшення чиновницького апарату, викликають інтерес не тільки в Аргентині, але й на глобальній політичній арені, де, особливо сьогодні, спостерігається зростання популістських рухів і вплив лібертаріанських ідеологій, що можна вважати політичним бунтом нової ери, спровокованої сучасними глобалізаційними процесвми.Метою цього дослідження є вивчення політичної платформи Мілея та оцінка потенційного впливу його реформ на економічну та соціальну ситуацію в Аргентині, а також їх зв'язок з глобальними політичними тенденціями.У результаті дослідження встановлено, що реформи Мілея орієнтовані на значне зменшення ролі держави в економіці, зокрема через приватизацію державних підприємств, лібералізацію ринку праці та заміну національної валюти на долар США. Однак, хоча ці заходи можуть сприяти економічній стабільності в короткостроковій перспективі, їх потенційні соціальні та політичні наслідки, такі як зростання економічної нерівності, посилення соціальної напруги та загроза політичної нестабільності, залишаються предметом значних дебатів.Висновки дослідження свідчать, що реформи Мілея мають як потенційні переваги, так і численні ризики. У короткостроковій перспективі вони можуть сприяти економічному зростанню та стабілізації, але в довгостроковій перспективі їх ефективність залежатиме від здатності уряду забезпечити соціальну стабільність і подолати виклики, пов'язані з економічною нерівністю та відсутністю належного захисту для вразливих верств населення.