Кіровоградщина у 1941 році: соціальні виміри військової історії - Житков, Олександр (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Актуальність теми статті полягає в осмисленні сучасних тенденцій розвитку регіональної історіографії Другої світової війни. У статті стверджується думка, що висвітлення специфіки оборонних боїв в Центральній Україні  уможливлює деконструкцію радянського міфу про народний характер війни, сприяє відтворенню «історичної правди» у світлі розвитку вітчизняних історико-краєзнавчих досліджень першої чверті 2000-х років.Мета, сформульована автором публікації, полягає у виявленні нових тенденцій вивчення історії оборонних боїв, соціальних аспектів військової історії початкового періоду окупації Кіровоградщини 1941 року  у дослідженнях краєзнавців.Результати. На основі розмаїтих за походженням джерел авторами розглядалися хід оборонних боїв 6 та 12 армій Південно-Західного та Південного фронтів, історія окремих військових частин, персоналії. Окреслено історію військових дій, пов’язаних з обороною окремих районних центрів Кіровоградської області: Малої Виски, Новоархангельська, інших. Велика частка дослідженого матеріалу, включно архівних документів, мемуарів, фронтових щоденників вперше стали об’єктом аналізу істориків-краєзнавців. На їхній основі висвітлювалися соціальні аспекти військової історії. Однак, актуалізовані проблеми не стали складовою комплексного наукового дослідження, на яке очікує громадськість.Висновки автора статті констатують здобутки дослідників та засвідчують важливість і нагальність продовження пошуків краєзнавців у напрямках виявлення причин окупації регіону, перших кроків окупаційної влади щодо організації управління у тилу, економічного виживання та облаштування повсякденного життя громадян. Зазначається потреба у поновленні розпочатого дослідницького проекту вивчення історії спротиву національно-патріотичних сил в межах Центральноукраїнського регіону.