Єлизаветполь є частиною провінції Імереті в Грузії - Асгарова, Хайяла (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Актуальність. Протягом багатьох століть Росія прагнула захопити і зміцнити свою владу на Кавказі. У цій статті ми розповімо про вторгнення Російської імперії на початку XIX століття на Південний Кавказ, який розташовувався на стратегічно вигідній території.Але слід зазначити, що завдяки своєму стратегічному становищу цей регіон був місцем перетину інтересів багатьох могутніх держав свого часу.Мета статті-розкрити суть російсько-каджарських воєн і показати їх наслідки.Щоб здійснити своє вторгнення, Росія спочатку розпочала війну з державою Каджар. Що мали місце російсько-каджарські зіткнення закінчилися перемогою росіян в цій війні. Каджарська держава визнала російську окупацію Південного Кавказу відповідно до Туркменчайського мирного договору. Османська держава, яка не змирилася з вторгненням Росії на Кавказ, оголосила Росії війну. Однак Османська армія, яка вела війну на кількох фронтах, зазнала поразки на Кавказькому фронті. Згідно з Едірненським мирним договором 1829 року, османський уряд повинен був визнати російське вторгнення на Південний Кавказ.Результати. Зміцнившись на Південному Кавказі, росіяни спочатку створили комендатуру, але оскільки така система управління перешкоджала повноцінному розвитку регіону, в 1840 році королівським указом в регіоні було проведено ряд адміністративних реформ. Однією з найважливіших реформ стало створення грузинської провінції Імереті.Висновки. Створення провінції Імеретія в Грузії було пов'язане з політичними, національними та економічними інтересами Російської імперії і було спрямоване на поділ і ослаблення Кавказу і підпорядкування його політичним інтересам Росії, а також на ослаблення і витіснення підтримки Османської імперії в регіоні. В результаті численних воєн, тільки після загибелі в бою Джавад-хана і його сина, Росії вдалося зломити військовий дух одного з найсильніших Азербайджанських ханств, гянджинського ханства, і домогтися його підпорядкування, щоб ще більше розділити свою територію і зміцнити свої сили на Кавказі.