«Пам’ять міста» і «пам’ять у місті»: евристичні ресурси хвильової концепції Е.Тоффлера - Міхно, Надія (Науково-теоретичний альманах Грані, 2020)
Розглянуто можливість застосування футурологічного концепту Е. Тоффлера для пояснення змін у коммеморативних об’єктах і практиках сучасного міського середовища. Звернено увагу на можливість використання семіотичного підходу при розгляді окресленої проблематики в межах міського простору. На основі семіотичного підходу визначено необхідність у межах нашого дослідження розглядати певні точки міського простору, які здатні виконувати функцію історико-соціальної трансляції минулого, – «місця пам’яті», та їх загальна сукупність – «ландшафти пам’яті». Зазначено, що «ландшафти пам’яті» та окремі «місця пам’яті» міського простору є ресурсним відображенням історичної та соціальної пам’яті в місті. Окреслено загальні положення хвильової концепції Е. Тоффлера, а саме пояснення трьох «хвиль», які задаються автором як масштабні загальносвітові процеси соціальної динаміки. Зафіксовано розгляд проблематики пам’яті через схему хвильових змін у суспільстві. Для аналізу пам’яті в сучасному міському просторі за допомогою хвильової концепції Е.Тоффлера здійснено розмежування понять «пам’ять міста» і «пам’ять у місті», які відрізняються локальністю транслючого образу минулого: конкретного міста чи події та персоналії поза містом. У результаті дослідження здійснено аналіз особливостей існування «місць пам’яті» та пов’язаних з ними коммеморативними практиками в просторі сучасного та варіативного майбутнього міста, спираючись на ідею Е. Тоффлера щодо взаємоіснування «Другої хвилі» та «Третьої хвилі» в сучасному суспільстві.