Проблеми організації мережевої взаємодії соціальних інститутів освіти та охорони здоров’я у формуванні здорового способу життя школярів - Михайльова, К. Г.; Шкурапет, Н. І. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Стаття базується на використанні потенціалу теоретичних розробок щодо створення мереж в освіті та практичної реалізації моделі взаємодії між органами освіти та охорони здоров’я для формування здорового способу життя сучасних учнів. Показано, що мережева взаємодія є системою, основною особливістю якої є наявність багатосторонніх зв’язків між усіма компонентами. Освітня мережа представлена як сукупність освітніх утворень, які забезпечують одне одного власними освітніми ресурсами для підвищення ефективності та якості освіти. До основних принципів функціонування освітньої мережі додаються такі: відкритість, довіра, систематичність, диференційованість, конфіденційність та інші. Обґрунтовано соціальне партнерство як методологічна основа мережевої взаємодії. Орієнтуючись на використання мережі для розвитку навичок здорового способу життя учнів, пропонуються етапи її організації. Перший етап – діагностичний та прогностичний – робота з визначення кола суб’єктів взаємодії, сегментації «споживачів» та вибору формату взаємодії партнерів. На наступному етапі партнери з мережі вибирають сфери співпраці. Третій крок – це вибір способу побудови мережі та встановлення відносин у режимі мережевої взаємодії. На етапі пілотного впровадження моделі розробляється механізм її функціонування. Показано, що найбільш відповідним варіантом є матрична структура, заснована на горизонтальній взаємодії з максимально можливою кількістю з’єднань та залученням будь-якої кількості учасників. Ця структура може відображатися в трьох варіантах: «концентрована мережа», «розподільна мережа», «ланцюгова» модель. Перша реалізується у двох формах: ресурсна та координаційна. Модель «мережі розподілу» передбачає відсутність координуючого «центру», кожен учасник взаємодії має можливість обрати власну траєкторію життя та пізнання. У моделі «ланцюга» відбувається послідовне залучення партнерів до вирішення проблеми або досягнення спільної мети. Що стосується формування здорового способу життя, то показано, що мережеві структури, побудовані за типом «концентрованої мережі» та «ланцюгової» моделі, є більш керованими в цьому аспекті. Враховуючи поширення мережевих інформаційних технологій, а також запити сучасних учнів, пропонується вибрати онлайн-формат спілкування в мережі. Усе це дозволило запропонувати авторську модель взаємодії інститутів освіти та охорони здоров’я для формування навичок здорового способу життя підлітків, що було продемонстровано на прикладі Харківської гімназії № 14. Доведено, що таке партнерство між школами та закладами охорони здоров’я відкривають великі можливості для навчальних закладів незалежно від їх територіального розташування.