Внутрішньо переміщені особи в контексті сучасних міграційних процесів в Україні - Бубняк, С. М. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У вступі висвітлено актуальність дослідження міграційних процесів в Україні та окреслено проблемне коло щодо їх регулювання. Розглянуто поняття «міграція» в науках соціогуманітарного блоку. З’ясовано, що після підписання Угоди про асоціацію та безвізовий режим між Україною та ЄС кількість внутрішньо переміщених осіб1 зросла. Відтак, наведено статистичні дані щодо реєстру на законодавчому рівні ВПО. Розглянуто основні дослідження та науковців, які займаються цією соціальною тематикою. Тому на основі отриманої інформації було окреслено мету статті, а саме – з’ясування проблеми термінологічного характеру між поняттями: біженці, переміщені особи чи ВПО. В основній частині зазначено, що анексія АР Крим Російською Федерацією та конфлікт на Донбасі спричинили вже вдруге для України масове переселення людей. Уперше держава стикнулася з цим явищем під час катастрофи на Чорнобильській АС. Розглянуто методологічний інструментарій щодо врегулювання правового становища ВПО. Окреслено відмінності між поняттями біженець, переміщені особи, ВПО.Як результат, «біженець» – особа, яка не є громадянином України і внаслідок цілком обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), неналежності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни, або не бажає користуватися цим захистом унаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного місця проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань. «Особи, переміщені всередині країни» ― це люди чи групи людей, які були вимушені покинути свої домівки, щоб врятуватися від збройних конфліктів, проявів насильства або масових порушень прав людини. «ВПО» – це особи або групи осіб всередині країни, яких змусили рятуватися втечею або які залишили своє місце постійного проживання в результаті або з метою уникнення наслідків воєнного конфлікту, масового насильства, порушень прав людини, стихійного чи викликаного людською діяльністю лиха, та які не перетинали міжнародно-визнаних кордонів держави.