Потоки ціннісних конгломератів у зрізах бажань людини: Ж. Дельоз – Ф. Гваттарі - Савонова, Г. І. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті розглядається проблема руху потоків ціннісних конгломератів свідомістю танесвідомістю машин, що бажають, у філософії Ж. Дельоза та Ф. Гваттарі. Проводиться роз-межовування понять «машина, що бажає» та «тіло без органів». Встановлюється, що тілобез органів є повністю стерильне тіло, що через втрату органів втрачає бажання, які маємашина, що бажає. Проте саме тут виринає ніцшеанська ситуація вічного повернення, якусвоєрідно розкриває Ж. Дельоз. Машина, що бажає, завжди повертається, вона вступає вконфлікт з тілом без органів, що зависає в онтологічній точці метаморфоз між точкою та ро-зрізом організму бажаннями. Це зависання короткого дешифрування повертається до про-цесу шифрування бажань та витікає у формуванні устрою суспільства контролю. У цьомуконтексті в філософії Ж. Дельоза та Ф. Гваттарі вказується роль капіталізму та психіатрії,що здійснюють детериторізацію ціннісними потоками та затискають людину в лібідальнийтрикутник «едіпового комплексу», коли бажання дитини прорізані комплексом сексуальнихз’єднань батьків. Осмислюється ситуація перешифрування цінностей з позиції сполуки го-мосексуалів, адже потоки ціннісних конгломератів добра і зла, Бога і диявола перетворю-ються на сіамського близнюка, з’єднаного ціннісними визначеннями меншин. Зазначається,що ціннісні конгломерати міксуються меншинами, які саме хочуть стати більшістю, а томугетеросексуальні норми сьогодення можуть замінюватися гомосексуальними нормами май-бутнього. Встановлюється, що причинами сполуки ціннісних конгломератів стає саме роз-умове мислення, що базується на логіці сенсів і підпорядковане капіталістичним та психіа-тричним кодуванням. Сама людина не формує власні бажання, а отримає готові відповіднодо сполук організмів, будь-то власний організм чи устрій держави та її органів. Ціннісніконгломерати проходять потоками через розумове мислення людини, а отже, протистоятиїм може шизоїдне мислення. Зазначається, що ризоми зла є помноженими ризомами добра,що постійно повторюються.