Якість життя у великому місті (на прикладі міста Дніпро) - Бойко, В. А. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті обґрунтовані евристичні можливості об’єктивного і суб’єктивного підходів щодо визна-чення якості життя індивідів у сучасному суспільстві. Для конструювання вимірювання якості життянаселення у даному ракурсі було визначено об’єктивні і суб’єктивні показники: кількісні, які фіксу-ють наявність або відсутність певної властивості, і якісні, які фіксують міру її прояву, розвитку. Дляемпіричної репрезентації якості життя мешканців м. Дніпро були використані дані соціологічних до-сліджень, «Дніпро – моє рідне місто» і четвертого всеукраїнського муніципального опитування IRI.Схарактеризовані можливості і умови для самореалізації особистості, визначено суб’єктив-ний рівень оцінки стратегій успішності, професійних перспектив, досягнення матеріального добро-буту у міському просторі крізь призму вікової диференціації. Зафіксовані позитивні зрушення усприйнятті міста як інклюзивного простору (поширення інклюзивної освіти, відкриття дитячих іспортивних майданчиків, на яких враховуються потреби дітей з обмеженими можливостями тощо).Характеристики міського соціального життя були визначені через фрагментарність, розірваність,децентрованість, дегуманізованість, які стають маркерами сучасного суспільства. Ці процеси впли-вають на емоційний внутрішній стан індивіда і визначають коло його соціальних страхів. Основніфактори, що викликають тривогу і страх у масовій свідомості городян, пов’язані з економічними пи-таннями – зростання цін, втрата роботи, закриття підприємств. Визначені структура витрат і оцінкидобробуту та рівень задоволеності матеріальними благами. Надана суб’єктивна характеристика рин-ку праці та можливостей займатися підприємницькою діяльністю. Загальна характеристика якостіжиття у м. Дніпро представлена у зведеному Індексі оцінки можливостей.