Політика системних змін у сфері вищої освіти в Україні - Семенець-Орлова, І. А. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Освіта як суспільне благо має поважну державотворчу функцію. Стан системи освіти залежитьвід виваженої освітньої політики, компетентності державних рішень та правильно розставленихакцентів у визначенні стратегічних пріоритетів. Досягнення нової якості та розвитку вітчизняноїосвітньої системи неможливе без настільки ж значущих змін у системі, процесах, механізмах дер-жавного управління освітою. Комплексна освітня реформа втілюється на рівні конкретних закладівта установ освіти і потребує як організаційної, так і індивідуальної готовності до впровадженнянового.Основними недоліками державної освітньої політики як інструменту забезпечення конститу-ційного права на освіту в сучасній Україні можна визначити: відсутність реальної децентраліза-ції управління освітою, відсутність умов для дієвої і систематичної участі громадськості у процесіухвалення рішень з питань підвищення якості освіти, забезпечення її доступності, безоплатності,соціальної захищеності, нераціональне використання коштів у освітньому секторі.Автор аналізує процедурні особливості та важливі інструменти управління організаційнимизмінами (на рівні закладу вищої освіти) на основі даних експертного опитування. На основі працьвідомих сучасних теоретиків управління змінами автор окреслює логіку та послідовність процедурпідготовки та безпосереднього впровадження освітньої зміни. Автор доводить, що низька успіш-ність освітніх змін у вітчизняних реаліях на рівні закладів, установ освіти спричинена неповнимдотриманням послідовності процедур управлінської підтримки та нехтуванням багатьох належнихінструментів послідовної підготовки процесу освітніх змін.