Проблеми моніторування якості життя населення на регіональному і локальному рівнях (на польському прикладі) - Міхальський, Томаш; Кучабський, Олександр; Рагімов, Фаіг (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Якість життя вважається одним із головних критеріїв оцінки державної політики.Інструментом контролю рівня якості життя населення, а також розробки рекомендацій щодо йогополіпшення є моніторування соціальних процесів.Відповідний моніторинг передбачає систематичність збору даних згідно з чітко визначенимипринципами і подальше застосування отриманої інформації для аналізу ефективності реалізаціїуправлінських цілей або використання отриманих коштів.Комплексне моніторування має ширше використовуватися на регіональному та місцевому рівнях,надаючи владі інформацію про проблеми територіального розвитку Проблеми моніторування об'єднані в такі групи: адміністративно-територіального характеру,викликані обмеженою доступністю офіційних даних, пов'язані з низькою частотою або вираженоюспецифікою досліджуваного процесу, пов'язані з труднощами однозначного визначення показників,зумовлені т. зв. «людським фактором».Адміністративна реформа може супроводжуватися змінами повноважень територіальних органіввлади або територіальної основи досліджуваних одиниць. Територія юрисдикції окремих державнихінституцій може не відповідати адміністративно-територіальному поділу.Більшість відкритих статистичних даних у Польщі публікується щороку. Частина даних залишаєтьсязакритою або ж доступ до них обмежений. У деяких установах і організаціях регіонального рівня данізбираються і публікуються несистематично.На локальному рівні вивчені процеси можуть спостерігатися досить рідко або характеризуватисязначною специфічністю. Ускладнює моніторинг неузгодженість понятійно-термінологічного апарату абож способів відображення статистичної інформації.Людський фактор може проявлятися в значній неоднорідності населення всередині досліджуваноїгрупи, відсутності чіткого визначення популяції, що цікавить, соціальна стигматизація учасників подій іпроцесів, фінансових особливостей, або ж в ефекті безбілетника.Польський досвід моніторингу соціальних процесів в регіонах і на місцях дає важливий матеріал длявдосконалення методології та методики подібних досліджень в інших країнах.