Легітимація державної влади в контексті міжнародних відносин - Михайлова, І. О. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Актуальність теми дослідження зумовлена інформатизацією всіх сфер суспільно-політичногожиття, переходом світового співтовариства до ери інформації в усіх її проявах під впливом новітніхінформаційно-комунікативних технологій (ІКТ). Сучасне суспільство є вельми динамічноюсоціальною системою, якій притаманні різновекторні зміни в політичній, економічній, соціальній,культурній сферах тощо. У цьому контексті особливу актуальність набувають дослідження шляхівта тенденцій суспільного розвитку, значне місце серед яких належить процесам трансформаціїоснов та принципів політичного управління.Політичні реалії сучасної України демонструють наявність широкого спектру проблем,пов’язаних як із самою владою, так і з суспільством. Традиційна політична апатія та принципневтручання, що домінували у суспільній думці радянського періоду, є безкінечно застарілими ітакими, що не відповідають сучасним потребам розвиненого суспільства. Сьогодні все частішепостає необхідність конкретних теоретичних і, що ще важливіше, практичних заходів, спрямованихна докорінну трансформацію політичної системи суспільства, що покликані покращити взаємодіюміж владою та суспільством, оптимізуючи управлінські процеси.З метою відповідності якості політичних процесів сучасним вимогам існує необхідністьзалучення широких верств населення на етапах підготовки та впровадження політичних рішень.Разом з тим є очевидним, що реалізація базових засад прямої демократії на сьогоднішній деньнеможлива без використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій.У наш час ІКТ стали невід’ємним елементом сучасності, від яких залежить не тільки розвитокнауки і техніки, але й громадянського суспільства. Але однією з необхідних передумов сталогорозвитку суспільства є можливість конструктивного діалогу між владою та громадянами ззалученням останніх до процесів вироблення та прийняття загальнозначущих рішень. Поставленоїмети, зокрема, можна досягти завдяки впровадженню системи електронного урядування, яказдатна забезпечити новий рівень комунікації між громадянами та владою, безперешкодний доступдо публічної інформації. У більшості наукових розвідок проблематика електронного урядуваннярозглядається переважно у контексті оптимізації управлінських процесів, адаптації застарілихполітичних систем до потреб сучасності. Втім, недостатня увага приділяється виявленню умов, заяких електронне урядування стане дійсно ефективним механізмом зміцнення довіри громадян дополітичної влади.