Соціальний аудит діяльності громадських об’єднань Запорізької області - Кудінов, І. О.; Павленко, І. О.; Гончарова, В. С. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Стаття присвячена проблемі соціального аудиту як соціальної технології регулювання діяльностігромадських об’єднань. В основі дослідження – результати моніторингу реєстраційних даних відкритогореєстру громадських формувань та об’єднань Міністерства юстиції України «Реєстр громадськихоб’єднань» (http://rgo.informjust.ua/). Було визначено, що відомості в реєстрі громадських об’єднаньструктуровано частково. Більша частина громадських об’єднань не надає повної інформації про себе, щодає змогу їх «не помітити» у великій кількості організацій за наявними параметрами пошуку.Позитивним моментом соціального аудиту є пошук невідповідностей чи помилок в офіційнійдокументації. Тому, чим більше некомпетентність осіб, що ухвалюють рішення про реєстраціюгромадського об’єднання (як засновників, так і представників органів реєстрації), тим більше обсягпомилок та порушень в офіційній документації громадського об’єднання.У цілому було визначено, що стан ведення реєстру громадських об’єднань в Україні вкрай жахливийта потребує повного перегляду та контролю як процедур подання даних, так і процедур розміщенняданих на веб-ресурсі у відкритому доступі. Необхідність даних процедур обумовлено не лишенеобхідністю стандартизації первинної інформації про суб’єктів громадського простору України, а йтому, що інформація з даного реєстру є візитною карткою наших громадських об’єднань, їх рекламою.Чим менше можливість отримати необхідну інформацію, тим менша ймовірність залучення відповіднихорганізацій або спілок до процесів розбудови українського суспільства. Тому всю сукупність розробленихрекомендацій було розділено на три категорії: 1) для громадських об’єднань; 2) для державної влади; 3)для місцевої влади / донорів.