Людина у новому, біотехнокібернетичному, «театрі» буття - Прокопович, Л. В. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Мета дослідження – осмислення впливу на людину, соціальні відносини та соціокультурнікомунікації змін, які відбуваються у соціумі та культурі завдяки появі людиноподібних роботів.Сприйняття людиноподібних роботів як нових, «просунутих», ляльок дозволяє в якості дослідницькоїстратегії залучити концепт «ляльковий театр буття», який є складовою концепції театральностісоціокомунікативних проявів культури. Порівняння соціального життя із ляльковим театром, в якомулюди – це ляльки (маріонетки, іграшки), яких створюють та якими керують боги, Доля й тощо має давнітрадиції у філософській думці, ще з часів античності. Ця міфологема породжує подвійне світосприйняття:з одного боку, вона відображає сприйняття людиною себе як ляльки у «театрі» життя, з іншого боку –роблячи ляльок, людина сама уподібнюється Творцеві. Це світосприйняття зберіглося і дооформилосяу сучасній культурі. Відчуття себе лялькою у «театрі» життя не заважає людині бути одночасно іглядачем в цьому «театрі», і його критиком, і – головне – його інтерпретатором. Поява нових «ляльок»–людиноподібних роботів, андроїдів – сприяє формуванню нового, біотехнокібернетичного, «ляльковоготеатру» буття. У цьому театрі андроїди за своїми функціями відносяться, скоріш, до маріонеток. Тількисистема управління цими «маріонетками» більш складна. Ускладнювалася ця система поступово, урезультаті чого послідовно з’являлися роботи нових поколінь – промислові роботи, роботи із органамивідчуттів (тобто із різноманітними датчиками), роботи із штучним інтелектом. Особливості всіх цихпоколінь втілювалися (і втілюються) в андроїдах, формуючі нові сценографію, драматургію і смисловийзміст «театру» буття. Наразі цей «театр» задає нові формати соціальних відносин і комунікацій, викликаєнеобхідність визначення нових цінностей і норм, змушує замислитись про подальші роль і місце людиниу новій природно-штучній реальності. У цьому «театрі» людина знаходить додаткові можливості дляпізнання самої себе, своєї природи та сутності свого буття у світі.