Радянсько-фінська війна - Донченко, С. П. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Увесь період існування Радянського Союзу та перші роки незалежності України ніхто не писаві не говорив про військовий конфлікт взимку 1939–1940 рр. Причина у стратегічній поразці вели-чезного СРСР у війні з маленькою Фінляндією. У Радянському Союзі намагалися створити такепоняття, як «радянський народ», відбувалося переселення і змішання великої кількості людейна всьому просторі СРСР. Тому ніхто ніколи не визначав учасників подій за національністю аботериторіальним розташуванням. Не виділялися й українці. Лише коли Україна стала незалежною,виникла потреба з’ясувати участь українців у радянсько-фінській війні та їх роль. Під час радянсь-ко-фінської війни Північно-Західним фронтом командував майбутній Маршал і Герой РадянськогоСоюзу, українець Тимошенко Семен Костянтинович. Майбутній Маршал і Герой Радянського Со-юзу, українець Кулик Григорій Іванович, як заступник наркома оборони СРСР, брав участь у під-готовці армійських і артилерійських частин до радянсько-фінської війни. Командиром 70-ї дивізіїбув українець Кирпонос Михайло Петрович. Приймав участь у бойових діях льотчик-ас і ГеройРадянського Союзу, українець Кравченко Григорій Пантелійович. Майбутній Маршал і Герой Ра-дянського Союзу, українець Москаленко Кирило Семенович, під час радянсько-фінської війнибув начальником артилерії 51-ї Перекопської стрілецької дивізії Одеського військового округу.Майбутній генерал-полковник танкових військ і Герой Радянського Союзу, українець КравченкоАндрій Григорович, під час війни був начальником штабу 173-ї мотострілецької дивізії. У трьох-місячному конфлікті загинуло майже 40 тисяч українців. Серед тих, хто воював у цій війні та от-римав найвищу нагороду – орден Леніна – Василь Петренко з Полтавщини. На боці СРСР у війнібрали участь дві дивізії, які комплектувались в Україні. Це 44-та та 70-та стрілецькі дивізії. Першаз них потрапила в оточення і майже вся загинула, намагаючись вирватись з фінського кільця. Ті,хто вирвався, були піддані військово-польовому суду. Командир дивізії, начальник штабу, началь-ник політвідділу та комісар були розстріляні. Загалом репресій зазнали кілька тисяч учасників цієївійни. Повчально, що фінська сторона впорядкувала могили загиблих радянських бійців. У містіСуомуссалмі встановлено монумент воїнам 44-ї дивізії, в той час, коли на Батьківщині були забутіімена героїв.