Біографічні дослідження повсякденності як стратегія реалізації генеалогічного методу - Скляренко, К. О. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
В статті розглянуті методологічні основи застосування генеалогічного методу М. Фуко дляаналізу проблем повсякденності. З’ясовано, що генеалогічний метод дозволяє встановити загаль-нозначущий та ефективний для соціологічних підходів принцип опису сфери повсякденності,завдяки угрупування подій і фактів, традиційно відношуваних до сфери повсякденного, в новіпослідовності – дискурсивні практики та диспозитиви.Генеалогічний аналіз дискурсивних структур, що становлять повсякденність, показав, що вла-да проникає на рівень стосунків між індивідами, для чого владою були вироблені механізми впро-вадження стратегій у сферу повсякденності. Пізнавальні стратегії, пропоновані генеалогічнимметодом дослідження, припускають розглядати соціокультурні феномени як елементи дискурсив-них практик повсякденності і її, повсякденності, диспозитивів. Це дозволяє розглядати будь-якийсоціокультурний феномен, інститут або культурну форму в контексті концепції повсякденності вякості складових сфери повсякденного. Подібні стратегії поширюються і на способи інтерпретаціїджерел, що складають архів повсякденних практик – біографічні свідоцтва. Як архівні, так і от-римані емпіричним шляхом біографічні джерела інформації розглядаються, по-перше, як важливіскладові практик повсякденності, при цьому їх роль в цих практиках зводиться до того, щоб висту-пати в якості засобів передачі культурних значень, і, по-друге, в якості способів фіксації практикповсякденності, що дозволяє реконструювати складові повсякденному житті саме в якості прак-тик. Головне в цій новій методології – визначення змістовного наповнення «свідчень про себе» якокремих дискурсивних висловлювань та дискурсивних практик, що складають основу того чи ін-шого диспозитиву як відзеркалення стратегій владного дискурсу. Передбачається, що такий підхіддозволить по-новому поглянути не лише на зміст особистих свідчень – біографічних досліджень,але і на т рансформації, що сталися в диспозитиві пов сякденності в цілому.