Особливості організаційної культури в громадському секторі українського суспільства в умовах демократичного транзиту: соціологічний аналіз - Кравченко, Н. Ю. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Організаційна культура інтерпретується як складова соціального управління, базовою, інтегральноюхарактеристикою якої є упорядкована система цінностей, уявлень, переконань і нормативних зразків по-ведінки, що забезпечує оптимальну внутрішню інтеграцію та зовнішню адаптацію організації чи соціаль-ного інституту. Доведено, що громадські, недержавні організації виступають як добровільні об’єднаннягромадян, спрямовані на досягнення суспільно значимих цілей, реалізацію власних і колективних потреббез отримання прибутку, що вказує на наявність певної організаційної структури. Інституції громадян-ського суспільства в транзитивному суспільстві більш адаптивні до суспільних трансформацій, створю-ючи фундамент формування демократичної системи соціального управління. Виокремлено структурнікомпоненти організаційної культури громадського сектору суспільства: 1) соцієтальні складові (ідентич-ність, архетипи керівника); 2) ціннісно-нормативні складові (цінності, організаційні цінності і норми); 3)організаційно-управлінські складові організаційної культури (стиль керівництва в організації, структуракомунікації, соціально-психологічний клімат). На основі результатів соціологічного опитування вияв-лено структурні і змістовні особливості організаційної культури в громадському секторі українськогосуспільства в умовах демократичного транзиту: 1) у вимірі соцієтальних складових – домінування со-ціальної ідентичності на фоні підсилення соцієтальної ідентичності, домінування креативного функціо-налу в архетипі керівника; 2) у ціннісно-нормативному вимірі – відносно інтегрована ціннісна система,орієнтація на людський ресурс і якість, морально-психологічна і комунікативна основа соціальних норм;3) у вимірі організаційно-управлінських відносин – демократичний і ситуативний стиль керівництва,середній рівень відкритості інформаційних потоків, позитивний соціально-психологічний клімат. Визна-чено, що розвиненість громадянського суспільства виступає показником демократичності соціальногоуправління в державі, хоча і має певні відмінності в можливостях виявлення, участі в прийнятті управ-лінських рішень і їх контролю в різних секторах суспільства: державному (особливо в сфері управління),комерційно-приватному.