Телебачення як інструмент трансформації свідомості сучасної людини - Літінська, Н. В. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Стаття присвячена трансформуючому впливу телебачення на свідомість сучасної людини.Перш за все охарактеризовані причини популярності телебачення – охоплення всіх верств населення,звернення до емоційної сфери людини.Оцінено вплив телебачення на розширення масової свідомості через формування базової культурноїта соціальної обізнаності телеглядачів. У зв’язку з цим досліджена як позитивна, так і негативна модеру-юча роль таких форм контакту з аудиторією, як серіали, ток-шоу, телепрограми спрямовані на естетичневиховання.Особливу увагу приділено прихованим формам впливу телебачення, в результаті яких у сучасної лю-дини під впливом телевізійних образів відбувається активізація образного сприйняття, а в подальшому імасштабна перебудова розумових процесів в його мозку. Продуктивним аспектом такої модерації стає ак-тивізація правої творчої півкулі мозку людини і вдосконалення її сприйняття, що в підсумку призводитьдо гармонізації роботи обох півкуль, включення цілісного, тобто холістичного, підходу в сприйнятті.Непродуктивний аспект цього процесу полягає в складності осмислення фрагментованого телевізій-ного контенту і формування адекватної картини світу.Охарактеризовані продуктивні аспекти телемодераціі емоційної сфери людини, а також дослідженонегативний вплив телеконтенту, охопленого почуттями тривоги і страху.З’ясовано прихований негативний вплив телебачення на фізіологію людини. Встановлено, що ре-зультатами телеперегляду є – відключення власної активності очей, руховий застій, зниження внутріш-ньої розумової активності. Оцінено вплив цих факторів на розвиток інтелекту дитини, особливо йоговербального апарату.У висновках обґрунтовано необхідність ретельного вивчення негативних аспектів телемодераціі зметою мінімізації досліджених загроз і ризиків, забезпечення самозбереження і саморозвитку