Культурний капітал сучасної студентської молоді: структура, типи і практики накопичення (на прикладі студентства м. Харкова) - Нечітайло, І. С.; Назаркін, П. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Статтю присвячено дослідженню культурного капіталу сучасної студентської молоді. Представлені результати аналізу даних, отриманих в ході дослідження, проведеного під керівництвом і за участю авторів (n=394; метод анкетного опитування; об’єкт дослідження – студенти ЗВО м. Харкова). На підставі проведеного кореляційного аналізу отриманих даних підтверджено наступні дослідницькі гіпотези про наявність зв’язку між: 1) типом культурного капіталу і успішністю навчання (як важливою соціально-статусною характеристику студентів); 2) видом професійно-трудової діяльності батьків і успішністю студентів; 3) видом професійно-трудової діяльності батьків і типом культурного капіталу студентів. За результатами дослідження виділені два типи культурного капіталу студентської молоді: «знанієво-інформаційний» і «статусний». Простежено часову трансмісію статусного культурного капіталу. З’ясовано, що частота відвідуваності різних «культурних» закладів сучасними студентами корелює з частотою відвідування цих же закладів в дитячому віці. Робиться заключний висновок про значущість культурного капіталу як потужного фактору процесів особистісного розвитку і соціально-статусної мобільності. Наголошується на необхідності постійного відслідковування результатів конвертації культурного капіталу студентів, що проявляються в їх подальших кар’єрних досягненнях і професійно-трудовій самореалізації після закінчення навчання у ЗВО. Підкреслюється, що процес накопичення і розвитку культурного капіталу в системі вищої освіти передбачає вирішення наступних завдань: створення науково-освітніх комплексів, які наближали б носія культурного капіталу (студента) до практичної сторони майбутньої професійної діяльності; концентрація освітніх програм на процесах саморозвитку і самонавчання студентів (що передбачає активне читання).