Трансформація міграційної політики ЄС на початку ХХІ ст. - Шелемба, М. М. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Систематизовано основні особливості трансформації міграційної політики ЄС на початку ХХІ ст. Для здійснення дослідження використовується авторський методичний підхід, оснований на застосуванні порівняльного аналізу, статистичного аналізу, методу контент-аналізу дискурсу положень правового механізму (основних засад правил та директив), дискурс-аналізу. Оцінка показала комплексність, ґрунтовність, наукову новизну запропонованого авторського методичного підходу стосовно аналізу ефективності трансформації міграційної політики ЄС на початку ХХІ ст. Встановлено, що за даними першого етапу аналізу визначено: інтенсифікацію міграційних потоків, пов’язану з факторами погіршенням політичної, соціально-економічної ситуації в деяких регіонах світу; зростання розколу в ЄС стосовно ґрунтовності, доцільності основних засад наддержавної міграційної політики. Дослідження на другому етапі аналізу, присвяченому вивченню ситуації після реформування правового механізму регулювання міграційної політики, дало можливість виявити: зменшення міграційних потоків (особливо нелегальних) після змін правового механізму регулювання міграційної політики в ЄС; покращення основних міграційних процедур в ЄС; покращення зовнішніх позицій Європейського Союзу як дієвої наднаціональної організації, що має потенціал та можливості управління міграцією. Оцінка показала, що зміни правового механізму регулювання міграційної кризи в ЄС обумовили визначення таких напрямків політики в цій сфері: реагування на поточні проблеми та пошук можливих шляхів і стратегій для вирішення міграційного кризи; формування більш ефективної системи міграційного законодавства на загальноєвропейському рівні в цілому. Доведено, що вказані реформи були задекларовані на рівні положень правового механізму та реалізовані на практичному рівні.