Трансформація системи цінностей в контексті глобальних проблем: теоретико-соціологічний аналіз - Rus-Poltavska, Aksiniya (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті показані соціальні ризики трансформації системи цінностей в умовах глобальної кризи. Позначені особливості та проведено зіставлення соціального буття людини в умовах стабільності і загального соціально-економічного спаду. Розглянуто такі цінності, як свобода, рівень життя, виживання, безпека, розвиток і подальші перспективи життя громадян України. Вивчено проблему знищення системи цінностей як перешкоди для досягнення особистих інтересів в умовах жорсткого виживання. Акцентовано увагу на загальному спаді інтелектуального і психологічного ресурсу сучасних громадян України, що веде до деградації суспільства і руйнування державності. У статті проаналізовано причини відсутності конструктивних пропозицій щодо виходу з кризи протягом тривалого часу. Увага зосереджена на проблемі існуючого стандарту мислення людини і його взаємозв’язку з системою цінностей. Виявлено причини, через які сучасні люди не можуть зрозуміти складні сучасні завдання і успішно їх вирішити. Вказано на необхідність зміни системи цінностей і сучасного рівня стандарту мислення людини відповідно до вимог часу. У зв’язку з цим в статті згадано рішення Всесвітньої конференції зі сталого розвитку (Ріо-де-Жанейро, 1992 2017 і 2012 рр.), в якому йдеться про необхідність введення нової парадигми мислення. Як вирішення цього завдання наведені новітні наукові розробки вітчизняного вченого і активного громадянського діяча Малюти А. Н. – закономірності нової системної методології третього покоління «Інваріантне моделювання» (ІМ), що базується на теорії гіперкомплексних динамічних систем (ГДС). В якості однієї з закономірностей якої запропонований постулат: в зоні кризи існує всього три можливих варіанти розвитку системи (суспільства). І тільки один з цих варіантів забезпечує гармонійний вихід з глобальної кризи. У статті виділені глобальні завдання, що вимагають першочергового рішення в сучасних умовах. Намічені подальші кроки по відродженню системи моральних норм і цінностей для рішення задачі побудови життєзабезпечуючого суспільства.