Регіональні політичні партії в контексті дослідження процесу націоналізації (за результатами місцевих виборів 2015 р.) - Shelemba, M. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Присвячена вивченню характеристики та типологізації регіональних політичних партій в Україні, оцінці зв’язку націоналізації партійної системи України, девіантності (нетиповості) електоральної поведінки регіонів із розвитком регіональних партій в державі за результатами місцевих виборів у 2015 р.У процесі дослідження було розглянуто основні наукові підходи до характеристики та типологізації регіональних партій в Україні. Встановлено, що вчені виділяють такі категорії регіональних політичних партій, а саме: ідеологічні партії, політичні партії-проекти відомих особистостей, етнічні партії, адміністративні партії (провладні політичні партії). Запропоновано розширити існуючу типологізацію за рахунок введення таких категорій регіональних партій, як проекти місцевих еліт, регіональних партій, орієнтованих на проросійську політику в Україні, технічних політичних партій, які починають активну діяльність перед виборами, допомагаючи забезпечити проходження до місцевих органів самоврядування певним впливовим особам. Було встановлено, що регіональними політичними партіями за результатами місцевих виборів в Україні в 2015 р. виступали дві проросійські політичні сили, чотири партії, які орієнтовані на підтримку інтересів місцевих еліт, та одна етнічна партія. Відзначено, підтримка регіональних політичних партій є низькою. Це підтверджують результати електорального голосування на загальнодержавному рівні. Відзначено, що на фоні високого рівня націоналізації партійної системи за період 2014–2015 рр., розрахованої за трьома підходами (розраховано індекс націоналізації згідно з підходом М. Джонса і  С. Мейнверінга, Г. Голосова та авторським модифікованим підходом), ці партії не мали суттєвого впливу на електоральну картину країни. Також визначено, що оскільки третій авторський модифікований підхід дозволяє враховувати результати виборів до органів місцевого самоврядування, він є актуальним для дослідження регіональних партій. Тому його використання є найбільш оптимальним для аналогічних аналітичних цілей. Серед факторів, які мали найбільший вплив на партійну націоналізацію за період 2014–2015 рр., виділено виборчу систему, трансформаційні чинники в суспільно-політичному просторі, зміну форми правління, децентралізацію (деволюцію), пов’язану з реформою місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Відповідно, доведено, що останній із зазначених чинників став важливою передумовою виникнення нових регіональних політичних партій на місцевих виборах 2015 р.