Національні та міжнародно-політичні механізми протидії сепаратизму у Балканських державах - Sharan, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті вперше визначено та розкрито суть національних і міжнародно-політичних механізмів протидії сепаратизму, що були застосовані у Балканських державах, зокрема у Сербії, Хорватії та Боснії і Герцеговині. До національних механізмів протидії належать правові, фінансові, адміністративні, інформаційні механізми, а до міжнародно-політичних – міжнародно-правові механізми, механізм визнання або невизнання незалежності нових держав, міжнародні фінансово-економічні інструменти. Проаналізовано динаміку найважливіших подій, які відбувалися на Балканах після розпаду Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія, зокрема під час війни за незалежність Хорватії 1991–1995 рр., війни у Боснії і Герцеговині 1992–1995 рр. та впродовж боротьби Косово за незалежність від Сербії. Зазначимо, що відродження сепаратистських настроїв і рухів на Балканському півострові розпочалося внаслідок повалення комуністичних режимів та посилення відцентрових тенденцій у Центрально-Східній Європі у 90-х рр. ХХ ст. Процес розпаду СФРЮ супроводжувався напруженням та міжетнічною недовірою, які стали однією з причин початку громадянських війн у Хорватії та Боснії і Герцеговині. Також проаналізовано концепцію «Великої Албанії», яка передбачає возз’єднання усіх територій, де проживає албанський етнос. До складу «Великої Албанії» має бути приєднано окремі регіони Македонії, Чорногорії, область Епір в Греції та Косово. Розглянуто досвід протидії сепаратизму Сербії, Хорватії та Боснії і Герцеговини, можливості його використання в Україні та інших країнах, де панують сепаратистські настрої, для уникнення людських жертв, збереження територіальної цілісності та непорушності кордонів.