Участь США у роботі міжурядового комітету з питань біженців у 1943 році - Yushkevych, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті висвітлюється питання відновлення активної роботи Міжурядового комітету з питань біженців через призму діяльності США в межах цією структури. Створений за ініціативою американського лідера Ф. Рузвельта у 1938 р. для допомоги біженцям з Австрії та Німеччини, МКБ після початку Другої світової війни фактично не діяв. Звертається увага на чинники, що посприяли ревіталізації діяльності зазначеної структури. Підкреслено, що відродження організації стало можливим завдяки відповідним ініціативам, що виходили від британської та американської сторони на початку 1943 р. Визначено, що стратегічні і тактичні завдання були обговорені та прийняті за підсумками міжсоюзницької Бермудської конференції з питань біженців. Окремо відзначено роботу американських представників американської делегації на чолі з ректором Прінстонського університету Гарольдом Доддсом.Здійснено аналіз порядку денного та рішення поновлених засідань Виконкому Міжурядового комітету з питань біженців. Встановлено основне коло питань, над яким довелося працювати Директорату організації: поновлення членства двадцяти дев’яти країн та подальше розширення організації за рахунок запрошення двадцяти нових держав-учасниць, кооптація нових представників нових країн-членів до керівного органу структури, зміна підходів до фінансування та запровадження принципу обов’язковості рішень, підготовка до скликання загального конгресу.Наведено питання, які окремо розглядалися на засіданнях Виконкому – розширення територіального мандату МКБ, радянсько-польські суперечності, визначення представника французької делегації у зв’язку боротьбою за лідерство у Русі Опору, створення таборів для біженців у Північній Африці. Оцінено вплив на прийняття рішень американських представників у Виконкомі МКБ – Патріка Маліна та Джона Вінанта.Розглянуто джерельний потенціал дипломатичної переписки документів американського зовнішньополітичного відомства. Звертається увага на аналіз даного питання в працях зарубіжних істориків. У статті з’ясовано, що формування нової системи міжнародної опіки над біженцями, проголошене 1938 р. Ф. Рузвельтом, відбувалося у складних зовнішньополітичних обставинах. Зміна ситуації на фронтах, визрівання громадської думки та нові підходи британської сторони дозволили у першій половині 1943 р. повернутися до розбудови інструментів та механізмів допомоги біженцям війни через реалізацію проектів МКБ.