Особливості трансформації освіти й духовності в епоху глобалізації та космізації - Polischuk, N. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті показано, що з настанням ХХІ ст. людська цивілізація вступила в нову епоху свого розвитку – епоху антропокосмічної інформаційно-високотехнологічної цивілізації, яка є перехідним етапом до майбутньої ноосферно-космічної цивілізації і характеризується розгортанням новітньої інформаційно-високотехнологічної революції, глобалізацією, космізацією суспільних процесів тощо. Встановлено, що сучасний інформаційно-високотехнологічний період розвитку суспільства позначений загостренням глобалізаційних процесів, екологічної і кліматичної криз, нагальною необхідністю вирішення проблеми виживання людства та збереження цивілізації. Тому існує потреба створення та впровадження новітніх освітніх стратегій як для середньої, так і для вищої школи з орієнтацією на формування високодуховних цінностей молоді, які спрямовані на формування ноосферно-космічних світоглядних позицій людини майбутнього. Відповідно до цього всебічного значення набуває формування нової освітньої парадигми – ноосферно-космічної, філософське осмислення якої полягає у формуванні високодуховного, космічно-божественного типу особистості. Показано, що освіта та її пришвидшення – це не тільки нагромадження науково-технічних, технологічних, інформаційних і гуманітарно-мистецьких знань, а й формування духовного мислення, свідомості й світогляду, зміцнення віри у свої сили, уміння діяти, будувати свої відносини з навколишнім світом на новій високодуховній, ноосферно-космічній основі. Встановлено, що така освітня трансформація не тільки значно одухотворить, облагородить і прискорить процеси взаємодії у системі «Людина – суспільство – природа – Космос», але й сприятиме формуванню нових засобів і прийомів життєдіяльності молодої людини за умов сучасної антропокосмічної інформаційно-високотехнологічної цивілізації, як перехідної фази до майбутнього високодуховного ноосферно-космічного способу організації суспільного життя. Тому в даному дослідженні цивілізаційних змін, трансформації освіти і духовності в епоху глобалізації і космізації подано ряд основоположних визначень: антропокосмічна інформаційно-високотехнологічна цивілізація, ноосферно-космічні цивілізація, освіта та філософія освіти, концепція ідеального образу людини майбутнього.