Становлення та розвиток телефонного зв’язку в українських землях Російської імперії наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. - Shliakhov, O. B. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті висвітлено питання виникнення та розвитку телефонного сполучення в українських губерніях Російської імперії в модерний період. Звертається увага на чинники, які посприяли появі наприкінці ХІХ ст. перших телефонних мереж у таких великих містах як Одеса, Київ, Харків тощо. Підкреслено, що до початку ХХ ст. телефонні станції вже запрацювали в 23 губернських та повітових містах українських земель. В наведеному матеріалі охарактеризовано особливості функціонування як урядових, так і приватних телефонних мереж. При цьому звернуто увагу, що кількість телефонних апаратів, особливо в урядових установах, постійно зростала. Автор також зупиняється на питаннях доступності телефону для городян модерної доби, в тому числі з’ясовує вартість користування його послугами, зручність зв’язку тощо. Наголошується, що перш за все телефоном тоді користувалися підприємці, великі торговці, фінансисти, юристи, лікарі, представники правоохоронних структур, діячі органів місцевого самоврядування. Крім того, в статті проаналізовано особливості праці службовців телефонних станцій, зокрема телефоністок. Зазначено, що їх робота була доволі складною, а платня, яку вони отримували, становила в цілому невеликі суми.  Звернуто увагу й на певні проблеми в діяльності телефонних мереж в українських землях імперії Романових – технічні недоліки у царині зв’язку, мала місткість телефонних станцій, висока вартість платні за телефонні послуги тощо. Відповідно, на кожні 100 мешканців царської Росії (станом на 1909 р.) припадало лише 0,1 абонента телефонної мережі. Тоді як, наприклад, у Сполучених Штатах Америки на кожні 100 мешканців припадало 7,6 власників телефонів. Утім підкреслено, що телефон тоді все ж став важливою ознакою становлення в Україні зародків нового, індустріального суспільства. Адже в українському місті кінця ХІХ – початку ХХ ст. можна було спостерігати стрімкий розвиток техніки зв’язку та його проникнення в усі сфери життя тогочасного соціуму. Під впливом телефонного сполучення радикально трансформувалося повсякдення людей, їх побут.