Вільний час та дозвілля підліткової молоді Прикарпатського регіону (за результатами опитування учнів випускних класів закладів загальної середньої освіти) - Maksymovych, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті презентовано результати дослідження «Ціннісні орієнтації учнів випускних класів м. Івано-Франківськ», проведеного Навчально-науковим центром соціологічних досліджень Прикарпатського регіону ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» в рамках угоди про співпрацю між  головним управлінням освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Прикарпатським національним університетом, а також в рамках угоди про співпрацю між управлінням освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради та  Прикарпатським національним університетом та  за фінансової підтримки Канадського інституту українських студій  у 2015 році. Представлено дані опитування щодо джерел отримання інформації учнями випускних класів м. Івано-Франківськ. Розглянуто жанрові та стильові вподобання даної соціально-демографічної групи, окреслено бюджет вільного часу в оцінках підліткової молоді обласного центру Прикарпаття. Проаналізовано відповіді  випускників загальноосвітніх навчальних закладів м. Івано-Франківськ у контексті теоретичних підходів пояснення підліткового періоду соціалізації в умовах сучасного суспільства. З’ясовано наявність ознак зсуву ідентичності досліджуваної соціально-демографічної групи, виявлено фактичну диcфункцію традиційних медіа в сенсі джерел інформації для підростаючого покоління. Оцінено вплив фактору міжкультурної комунікації на дозвіллєві  практики підліткової молоді в контексті ціннісного дискурсу молоді прикордоння Східної та Центральної Європи. Наголошено на потребі і необхідності посилення інформаційної та медіа грамотності підліткового покоління зусиллями профільних інституцій. Зроблено висновок про те, що дозвіллєві практики підлітків фактично є комунікативними практиками за формою та змістом.