Ставлення жителів прифронтових зон Донбасу до нелегальних практик отримання доходів (на прикладі молоді) - Verkhovod, L. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
В статті представлені результати соціологічного дослідження щодо особливостей економічної поведінки жителів прифронтових зон Донбасу. Підкреслюється, що нелегальні та напівлегальні практики отримання доходів є невід’ємною складовою повсякденного життя. У якості індикаторів моніторингу даної проблеми розглядаються практики неофіційної зайнятості, уникнення сплати податків, хабарництва та феномен подвійного соціального утриманства. На основі ставлення до проблеми неофіційного працевлаштування виокремлено дві групи опитаних. У респондентів, які працюють, означене явище не викликає різкого осуду та в деяких випадках є прийнятною формою поведінки. Студенти, які в більшості своїй поки що знаходяться на утриманні батьків і лише гіпотетично знайомі з проблемами пошуку роботи, вважають недопустимим неоформлення трудових відносин. Мотивацією при цьому є не збитки, які несуть такі практики державі, наприклад, у вигляді несплати податків, а особисті інтереси (пенсія, оплачувана відпустка тощо). Встановлено, що опитані засуджують хабарництво. Водночас вони визнають, що без нього у нашому суспільстві не обійтись. Відповідальність за поширення даного явища покладається здебільшого на систему. Така оцінка хабарництва свідчить про неготовність більшості опитаних розпочинати з себе боротьбу з ним, бо воно спрощує вирішення проблем у повсякденному житті. В прифронтових зонах Донбасу має місце феномен подвійного соціального утриманства, до якого населення ставиться неоднозначно. Підкреслено, що постійна міграція населення з непідконтрольних та підконтрольних українській владі територій є джерелом нелегальних та напівлегальних практик отримання доходів. В статті окреслені перспективи подальшого дослідження феномена подвійного соціального утриманства, а саме: виявлення витоків даного явища; встановлення мережі задіяних агентів; фіксування динаміки суспільної оцінки.