Теорія масової свідомості: можливості та обмеження в умовах неконвенційної війни (за результатами досліджень на вільній території Луганської області) - Kononov, I. F. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті розглядаються можливості теорії масової свідомості в умовах неконвенціональних воєн. Показано, що в умовах конвенціональних воєн держави зберігають монополію на військову силу і на пропаганду. Неконвенціональні війни ведуться силами державних і недержавних воєнізованих формувань, інформаційне протистояння теж здійснюється різноманітними суб’єктами боротьби.У конвенціональних війнах державна пропаганда підпорядковується майбутній перемозі як суспільному благу, в яке всі громадяни повинні зробити внески. У неконвенціональних війнах інформаційна боротьба переслідує тактичні цілі, які визначаються різноманітними внутрішніми і зовнішніми політичними суб’єктами.Засоби домогтися лояльності населення в регіонах, які стають театрами військових дій, розробляються в рамках теорії масової свідомості. Ця теорія склалася на основі двох дослідницьких позицій, які можна назвати «свідомість мас» і «громадська думка».У статті розглядаються результати емпіричних досліджень, проведених в рамках проекту «Масова свідомість в зоні воєнного конфлікту на Донбасі» науковим колективом кафедри філософії та соціології Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Вони показують, що в прифронтовій зоні масова свідомість мирного населення складається переважно в мережевих структурах. Нові маси формуються без вождів, з підозрілістю до політики як такої. Вони є продуктами мережевої самоорганізації.