Роль Франції у встановленні миру на Південному Кавказі (в контексті вірмено-азербайджанського Нагірно-Карабахського конфлікту) - Mustafaeva, Shafag (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Відзначено, що в результаті розпаду СРСР Азербайджан знову відновив свою державну незалежність, поклав основу нового етапу і напрямку у відносинах між Францією і Азербайджаном. Взаємовідносини одночасно почали розвиватися в багатосторонньому форматі. Сформувалися нові напрямки співпраці між двома країнами. Франція є співголовою в Мінській групі ОБСЄ, що займається питанням мирного врегулювання Нагірно-Карабахського конфлікту. Основна мета статті – дослідження інтересів і ролі Франції в урегулюванні і вирішенні вірмено-азербайджанського Нагірно-Карабахського конфлікту. Дослідження аналізує взаємозв’язок політичних чинників з геополітичними факторами, вивчає конфлікт із загальної призми цих факторів. Стаття заснована на джерелах інформації різних держав, міжнародних урядових і неурядових організацій, має чітку структуру і сильну аналітичну та методологічну базу.Після відновлення державної незалежності Азербайджану створення і розвиток відносин із країнами Європи перетворилося в пріоритет його зовнішньої політики. Відносини Азербайджану і Франції почали розвиватися на новому етапі. Франція співголовує в Мінській групі ОБСЄ, що займається питанням мирного врегулювання конфлікту Вірменії і Нагірного Карабаху. Франція також відіграє активну роль у співпраці між Європейським Союзом і Азербайджаном в рамках Європейської політики сусідства.