Зародження та становлення театрального мистецтва в Маріуполі протягом ХІХ ст. - Demidko, Olha O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Досліджено становлення театрального мистецтва в Маріуполі. Зроблено історичний екскурс, що дозволило проаналізувати та визначити особливості театральної культури Маріуполя протягом XIX ст. Виявлено, що протягом 40-х років XIX ст. вагомим чинником формування театральної культури в Маріуполі стає наявність мандрівних (пересувних) труп. Охарактеризовано виникнення першої професійної трупи в місті, загальні тенденції розвитку маріупольського театру, а також проаналізовано наявні проблеми в театральній культурі міста у зазначений період. З’ясовано, що особливе місце в театральному житті Маріуполя наприкінці XIX ст. посідав український музично-драматичний театр. Встановлено, що особливостями розвитку театрального мистецтва в Маріуполі в цей період стали постійна наявність у регіоні гастролюючих труп, музично-розважальна спрямованість багатьох вистав та розвиток аматорського руху. Оцінено вплив театрального мистецтва на мешканців міста і встановлено, що серед маріупольців театр користувався великим пошануванням.