Гендерні стереотипи як чинник, що впливає на мотивацію поведінки виборців та прийняття ними електоральних рішень - Dziuba, Natalia V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Розглянуті та проаналізовані проблеми, пов’язані із необхідністю підвищення ролі жінок в політиці та їх обранням у виборні органи управління різного рівня в Україні. Подібні підходи аргументуються у першу чергу необхідністю забезпечення максимального представництва жінок у подібних органах для підвищення ефективності їх діяльності; використання «оздоровчої» функції, що надає діяльність жінок у них; використання значного освітнього та професійного потенціалу жінок-політиків при обговоренні соціальних та культурних проблем, охорони оточуючого середовища, здоров’я населення та деяких інших і прийняття за результатами подібних обговорень управлінських рішень.Також у якості основних розглядаються проблеми формування та прояву у масовій свідомості і використання при проведенні виборчих кампаній гендерних електоральних стереотипів. Зокрема, таких як регулюючі, поляризуючі, персоналізуючі, оцінюючі. Робляться важливі висновки, пов’язані з декларативним та реальним ставленням до формування і використання подібних стереотипів, а також різниці у ставленні до них жіночого і чоловічого електоратів.